Otthon / Friss hírek / Kerületeken átívelő Fidesz-MSZP összjáték rajzolódik ki a kispesti korrupciós botrány szálaiból

Kerületeken átívelő Fidesz-MSZP összjáték rajzolódik ki a kispesti korrupciós botrány szálaiból

Gyanús közbeszerzések mutatnak kapcsolatot a baloldali Kispest és az akkor még fideszes vezetésű Józsefváros között. Az ügyben feltűnő cégek egy része a ferencvárosi fideszes parkolási biznisz egyik kulcsfigurájához kötődik.

  • A kormánypárti sajtóban október elején bemutatott felvételen az MSZP-ből azóta kizárt, de körzetében újraválasztott Lackner Csaba kispesti önkormányzati képviselő – kezében egy zacskó fehér port lóbálva – korrupciós ügyekről beszélt.
  • Lackner a többi közt azzal hencegett, hogy több százmillió forintok vándorolnak magánzsebekbe Kispesten önkormányzati vezetők tudtával. A történtek ellenére ismét egyéni mandátumot szerző baloldali politikus több pénzügyi trükköt is megemlített, köztük gyanús közbeszerzéseket.
  • A kispesti közbeszerzéseken taroló cégről a Magyar Nemzet bemutatta, hogy Somogyi Lászlóné helyi MSZP-s önkormányzati képviselő üzletember férjéhez köthető, a társaság több százmilliós értékben nyert el tendereket.
  • Ám nem csupán a – hivatalosan nyílt, valójában meghívásos – közbeszerzések kispesti nyertese érdekes, az eljárások vesztesei is figyelemre méltóak.
  • A Kispesten a vesztes szerepét eljátszó társaságok a közelmúltig kormánypárti vezetésű Józsefváros egyes közbeszerzésein nyertek, ahol többször éppen a kispesti nyertesre osztották a vesztes szerepét.
  • A tenderekre meghívott gazdasági társaságok közül több pedig Borsi Imréhez, a ferencvárosi fideszes parkolási botrány egyik kulcsfigurájához kötődik.

 Aki az önkormányzati politikában nem keres évi százmillió forintot, az hülye. És az is igaz, hogy aki jól csinálja az igazából nem a büdzséből veszi el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, meg olyan eladások vannak, ahonnan a külső vállalkozóktól jön vissza.

Ez volt az egyik legsúlyosabb állítása Lackner Csabának, az MSZP-ből mára kizárt kispesti önkormányzati képviselőnek, akiről több hangfelvételt és videót is közölt az önkormányzati választás kampányában a kormánypárti sajtó. A volt szocialista politikus Kispest baloldali vezetésére nézve terhelő nyilatkozatát a tudta nélkül rögzítették. Ezután a Magyar Nemzet cikksorozatban járta körbe a XIX. kerület gyanús ügyeit, köztük az önkormányzati közbeszerzéseket és a külső vállalkozóktól esetlegesen visszavándorló pénzek nyomait.

Lackner az egyik hangfelvételen szóba hozta a közbeszerzések egyik gyakori szereplőjét Somogyi László üzletembert, a szintén helyi szocialista önkormányzati képviselő, Somogyi Lászlóné férjét.

Somogyi Laciék csinálják az egészségügyi intézet átalakítását

– hangzott el Lacknertől, noha ezt a munkát, nem az üzletember cége, az Anildia Kft., hanem egy olyan társaság nyerte el – a Compassion Kft. –, amelyik papíron nem kötődik Somogyihoz. De csak papíron. A Magyar Nemzet kereste a céget a székhelyén, mire Somogyi László nevét és telefonszámát kapták meg. A lap felkeresett több alvállalkozót, akik korábbi projekteken dolgoztak a Compassion Kft.-nek, de olyannal nem találkoztak, aki személyesen kapcsolatba került volna a cég ügyvezetőjével, Eckert Józseffel. Kiderült viszont, hogy Somogyi rendszeresen felbukkant a Compassion Kft. által kivitelezett projektek helyszínein. Az pedig a titkos hangfelvételekből tudható, hogy az említett kispesti egészségügyi intézet aulájának felújításával kapcsolatos megbeszéléseken Somogyi képviselte a kivitelezőket, amikor például Gajda Péter MSZP-s polgármesterrel beszélték át a teendőket.

A Compassion Kft. 2013 óta majdnem egy tucat kispesti közbeszerzést nyert el összesen több százmillió forint értékben. A pályázatok többségét olyan szabályok szerint bonyolították, amelyek alapján az önkormányzatnak öt, általa kiválasztott gazdasági szereplőnek kellett ajánlattételi felhívást küldenie. Ezeket a hivatalosan nyílt, valójában meghívásos közbeszerzési eljárásokat vizsgáltuk meg alaposabban, és meglepő dolgokra bukkantunk.

Különösen érdekes a kispesti önkormányzat augusztusi közbeszerzési eljárása, amit járda és parkolóhelyek karbantartására és javítására írtak ki. A munkát 250 millió forintos ajánlatával a Somogyi Lászlóhoz a fent említett módon kötődő Compassion Kft. nyerte el. A meghívott versenytársak közt volt Somogyi Anildia Kft.-je, amelyben korábban Somogyi Lászlóné is tulajdonos volt. A vesztesek közt volt még a Sear Kft. és az M-Bond Kft. Utóbbi két társaság köthető Borsi Imre köréhez, akire 2010-ben Ferencváros fideszes vezetése rábízta a IX. kerületi parkolás üzemeltetését.

A ferencvárosi parkolási botrány szálait a 444.hu fejtette fel. Borsiról azt írták, vádlott Magyarország eddigi legnagyobb parkolással kapcsolatos visszaélésében. (A per első rendű vádlottja Fürst György korábbi VI. kerületi szocialista alpolgármester, a Centrum Parkoló Kft. egykori ügyvezető-tulajdonosa.) Borsi ugyan 2015-ben lemondott a IX. kerületi parkolást alvállalkozóként üzemeltető FER-PARK Kft. ügyvezetői székéről, viszont a céghálót megkapargatva kiderült, hogy az ő vezetése alatt álló cég van a tulajdonosi lánc végén.

A kispesti pályázaton vesztes Sear Kft. Borsi Imre testvérének, Borsi Andrásnak a cége. Az M-Bond Kft. ügyvezetője pedig korábban épp a ferencvárosi parkolást üzemeltető FER-PARK felügyelőbizottsági tagja volt.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A parkolási botrányok miatt újrapályáztatták a IX. kerületi parkolásüzemeltetést, sikertelenül. Nyilvánosan ritkán feszül egymásnak annyi Fidesz-közeli érdekcsoport, mint ebben az eljárásban, ahol a FER-PARK Kft. mellett az M-Bond Kft. is elindult.

Kispesten a Compassion Kft. győzelmével záródó közbeszerzési eljárások meghívottjai között többször szerepel az említett M-Bond Kft. és Sear Kft., valamint a Somogyi-féle Anildia Kft. is, továbbá az Apcoa Kft. is, ami több más, Borsihoz köthető céggel van azonos székhelyen. Utóbbi cég tulajdonos-ügyvezetője korábban szerepelt abban a tulajdonosi láncolatban, aminek a végén a FER-PARK Kft. állt.

Ezek a gazdasági társaságok azért érdekesek, mert Józsefvárosban hasonló közbeszerzéseket bonyolított le a fideszes vezetésű kerület önkormányzati cége, mint a kispesti vezetés, csak éppen megcserélték a szerepeket. 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: