Otthon / Friss hírek / Kiderült Orbán Viktor titka: az apósa is III/III-as ügynök volt

Kiderült Orbán Viktor titka: az apósa is III/III-as ügynök volt

Ha valakiben felmerült az a kérdés, hogy miért késik a történelmi szembenézés, miért nem lakolnak meg a kommunista gyilkosok, miért nem ismerhetjük meg azokat, akik jelentéseket írtak, embereket, családokat megnyomorítva, most megkaphatja a választ. Orbán Viktor miniszterelnök apósa, Lévai István szintén a Rákosi-rendszer besúgója volt.

A kuruc.info egy nappal a kommunizmus áldozatainak emléknapja után jelentetett meg egy összeállítást, amely hivatalos iratokkal bizonyítja, hogy a miniszterelnök feleségének apja ügynök volt.
A portál emlékeztet: Lévai István 1922. augusztus 18-án született Szolnokon, anyja Deák Mária volt. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában fellelhető iratok (ÁBTL 3.1.1. B-77726) szerint 1955. augusztus 29-én szervezte be ügynöknek a mezőgazdasági elhárítás. A beszervezést a szolnoki S. Tóth Mihály államvédelmi hadnagy végezte terhelő adatok alapján. Lévai István a „Lenkei” fedőnevet kapta, és a mezőgazdaság területén, az úgynevezett „kulákvonalon” foglalkoztatták. Egy 1957-es értékelő megállapítás szerint „…az ellenforradalom előtti időszakban elég jó munkát végzett.”
forrás: kuruc.info
Lévai apukának, aki egyébként mindössze 6 elemivel rendelkezett, a mezőgazdasági vonalon kellett tevékenykednie, és bár arról nincs információ, hogy kiket jelentett fel, de mivel ő is kuláknak számított, valószínűleg teljesítenie kellet ahhoz, hogy a hatalomhoz való lojalitását bizonyítsa.
Ügynöki munkáját 1955. augusztus 29-én kezdte meg, és végül 1957. november 8-án egy kézzel írt titoktartási nyilatkozattal búcsúzott el az államvédelemtől.
Nyilatkozat,
Lévai István, sz. 1922. aug. 18, Szolnok, anyám Deák Mária, lakom Szolnok, Rózsa utca 4/a. A mai napon köztem és a BM. ÁVH közötti kapcsolat megszakadt. A tudomásomra jutott módszereket a legnagyobb titokban tartom, a kapcsolatról senkinek semmilyen körülményben nem beszélek.
Szolnok, 1957. nov. 8-án.
Lévai István”
Lévai nehezen viselte az 1956-os forradalmi eseményeket, persze nem a forradalmárok halálával nem tudott megbékélni, hanem attól tartott, hogy lebukik. Így írt erről a tartótisztje:
Megemlítette, hogy alig bírta ki októberben az eseményeket, félve mindenkor attól, hogy lelepleződik és szigorúan felelősségre fogják érte vonni. Megjegyezni kívánom azt, hogy nevezett személy az ellenforradalom előtti időszakban elég jó munkát végzett. Ezzel is próbáltam magunk mellé állítani, illetve meggyőzni, hogy a munkát vállalja továbbra is, de ennek ellenére sem volt hajlandó.
A portál érdekességképpen még megemlíti, hogy 1987. márciusában operatív érdekből még egyszer elővették a Lévai István aktáját, de az anyag áttanulmányozása után már nem tartották érdemesnek, hogy újra bevessék a jó öreg „Lenkeit”.
forrás: kuruc.info
Az elég jó munkát végző Lévai István 1957. november 23-án nősült meg, és Cseh Máriával kötött házasságukból 1963. augusztus 15-én megszületett Lévai Anikó.
Orbán Viktor 1986-ban került a családba, amikor feleségül vette a Lévai lányt. Lévai István egyébként 2006-ban elhunyt.
Most 2015-ben végre az is kiderült, hogy miért maradt el a felelősségre vonás, miért nem sikerült szembenézni a kommunizmus bűneivel és az áldozatok miért nem jutottak jóvátételhez, és miértt maradt titokban a múlt.
Ehhez csupán annyi kellett, hogy az ügynök vejéből miniszterelnök legyen.
Lévai István
Forrás
kuruc.info

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: