Otthon / Friss hírek / Nem lehetne helyettes államtitkár a 22 éves lányból, ezért módosítják a törvényt

Nem lehetne helyettes államtitkár a 22 éves lányból, ezért módosítják a törvényt

Nem kell betartani azt a törvényt, ami könnyedén módosítható is – foglalhatjuk össze a fideszes, személyre szabott törvénykezés újabb példáját. A mindössze 22 éves, jelenleg is joghallgató Rácz Zsófiát ugyanis ifjúságért felelős helyettes államtitkári posztra kérte fel Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára;

csakhogy a törvény szerint szakirányú diploma nélkül nem lehet betölteni ezt a posztot.

Azt, hogy a törvény jelenleg mit ír, és mit tervez a minisztérium, a 24.hu írta meg. Cikkükben idézik a törvényt, miszerint

„helyettes államtitkárrá minden büntetlen előéletű, az országgyűlési képviselők választásán választható személy kinevezhető, aki jogász mesterképzési szakon szerzett szakképzettséggel vagy közigazgatási mesterképzési szakon szerzett okleveles közigazgatási szakértő vagy okleveles közigazgatási menedzser szakképzettséggel vagy gazdaságtudományok képzési területen alap- vagy mesterképzésben szerzett közgazdász szakképzettséggel vagy felsőfokú végzettséggel és a feladat- és hatáskörének megfelelő szakirányú szakképzettséggel rendelkezik.”

Mindez azt jelenti, hogy a jelenleg is joghallgatói státuszban lévő, ám mesterdiplomával még nem rendelkező Rácz Zsófia nem is lehetne helyettes államtitkár.

De itt jön a jogállami csavar: írjuk át a törvényt!

A lap úgy tudja, a törvényt módosítani fogják aszerint, hogy a posztra diplomás, vagy csak egyszerűen hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy is bekerülhet. Pedig utóbbi valójában semmit nem ér, hiszen a jogviszony nem teljesítmény, csak egy formalitás ami azt jelenti, hogy valaki be van iratkozva egy iskolába.

És mindez nem vicc, ugyanis a lapnak az Emmi megerősítette, hogy kezdeményezik a jogszabály módosítását az ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkári pozíció esetében.

Korábban is volt már rá példa, hogy egy-egy iskolai végzettség hiánya problémát okozott: az első Orbán-kormány idején csak azt követően lehetett ifjúsági- és sportminiszter Deutsch Tamásból, hogy letette az államvizsgát. Pedig kormánytagoknál nincs ilyen szakmai elvárás, de Orbán Viktor miniszterelnök akkor még úgy tartotta, idézzük:

“A kormány nem teheti meg, hogy államvizsga, diploma nélküli ember legyen bármely tárca élén”.

Azóta ebben is változott a miniszterelnök, hiszen második kormánya alatt, 2011-ben fejlesztési miniszternek nevezte ki Németh Lászlónét, akinek ugyan vitathatatlan volt szakmai múltja, ugyanakkor diplomával nem rendelkezett.

Való igaz: mit sem számít az iskolai végzettség akkor, amikor Orbán Viktor bizalmasából, Farkas Flóriánból büntetett előélettel, újabb büntetőeljárás érintettjeként, zavaros iskolai végzettséggel máig országgyűlési képviselő lehet.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: