Otthon / Friss hírek / A Vatikán saját magára költi az elesetteknek felajánlott adományok nagy részét

A Vatikán saját magára költi az elesetteknek felajánlott adományok nagy részét

A római katolikus egyház hívei összesen több tízmillió dollárt adományoznak évente a pápa javára, amit elvileg az elesettek megsegítésére adományoznak. A Wall Street Journal szerint azonban

a péterfillérek 90 százaléka, 55 millió dollár sosem jut el a rászorulókhóz, ezt ugyanis a Vatikán a saját adminsztratív költségeire fordítja.A lap szerint még a Szentszék falain belül is kevesen tudják, hogy a pénz nagy része a költségvetési hiány betömésére megy, de az egyházi vezetők közül egyre többen aggódnak a hívek félrevezetése miatt, ami ronthatja a Vatikán megítélését.

Fotó: Massimo Valicchia/NurPhoto

A Wall Street Journal a Vatikán átláthatatlan londoni ingatlanbotrányáról is ír, ami hatalmi harcot robbantott ki a városállam bürokratái közt, és végül a biztonsági szolgálat vezetőjének lemondásához vezetett. A lap szerint a londoni ingatlan megvásárlásához a péterfillérek egy részét is felhasználták.

Novemberben Ferenc pápa felhatalmazást adott – a korrupció gyanúja miatt – a vatikáni rendőrségnek az ügyben érintett irodák átvizsgálására. Ugyanakkor azt írják, Ferenc pápa védelmébe vette azt a gyakorlatot, hogy a jótékony célokra felajánlott adományokat ingatlanbefektetésekre használják fel.

A múlt hónapban a Vatikán tagságát felfüggesztették egy pénzmosás elleni nemzetközi szervezetben is.

A vatikáni sajtóiroda nem kommentálta a péterfillérek felhasználásáról szóló információkat. (MTI)

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: