Otthon / Friss hírek / Az orvosi kamara kéri Áder Jánost, hogy ne írja alá a társadalombiztosítás átalakításáról szóló törvényjavaslatot
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Az orvosi kamara kéri Áder Jánost, hogy ne írja alá a társadalombiztosítás átalakításáról szóló törvényjavaslatot

Az orvoskamara új elnöke, Kincses Gyula egy Facebook-bejegyzésben osztotta meg a  Magyar Orvosi Kamara elnökségének álláspontját a társadalombiztosítás átalakításáról szóló törvénymódosításról.

A Közlemény azzal kezdődik, hogy a Magyar Orvosi Kamara a törvénytervezetet nem kapta meg véleményezésre, azért csak most véleményezik a tb-törvényt. Majd azzal folytatódik, hogy alapvetően egyetértenek vele, hogy a társadalombiztosítás a jogok és a kötelességek egyensúlyán alapszik, és minden járulékfizetésre képes állampolgár köteles járulékot fizetni. A kamara szerint az is kétségtelen, hogy a járulékfizetési fegyelmet erősíteni kell.

Mint írják, álláspontjuk szerint “az elmaradt járulékokat meg kell fizettetni, és a járulékfizetés elmaradásának arányos mértékű szankcionálása is elfogadható, de ez nem okozhatja a szükséges ellátás megtagadását fizetőképtelenség esetén sem.”

Meglátásuk szerint nagy számban lehetnek olyan személyek, akik tájékozatlanságuk, a hivatali ügyintézésben való járatlanságuk, a munkaadójuk hibája, vagy akár saját mulasztásuk miatt nem rendezik időben társadalombiztosítási jogviszonyukat. “Az új törvény szerint az ő esetükben akár egy véletlen baleset vagy váratlan megbetegedés miatti egészségügyi ellátás is több millió forint ellátási díjat eredményezhet” – írja a kamarai elnök.

“Ez sokak számára megfizethetetlen kiadást, vagy az egész család szociális helyzetének megrendülését okozhatja. Ezt aránytalan következménynek tartjuk egy alig több mint 23 000 forintos fizetési kötelezettség elmaradása miatt.”

Azt, hogy a tisztázatlan jogviszony miatt az egészségügyi ellátószemélyzet kerül olyan helyzetbe, hogy fizetésképtelenség esetén kénytelen megtagadni az ellátást, az orvos-beteg bizalmi viszonyt alapvetően megzavarónak, szélsőséges helyzetek előidézőjének, a gyógyítás folyamatosságát veszélyeztetőnek tartják.

Az állásfoglalás egy Áder Jánosnak címzett felhívással zárul:

A fentiekre tekintettel tisztelettel kérjük Áder János köztársasági elnök urat, hogy a törvényt küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek, valamint a Magyar Orvosi Kamara elnöksége kéri a döntéshozókat, hogy a végrehajtási rendeletek megalkotásába vonják be a Magyar Orvosi Kamarát, legye¬nek figyelemmel arra, hogy a járulékfizetés elmaradásának nem lehet következménye egészségkárosodás, és a köztartozás szankcionálása nem lehet az ellátórendszer feladata.

Kincses Gyulával nemrég közöltünk terjedelmes interjút. Az egészségpolitikai szakértő a magán- és az állami egészségügyi ellátásról beszélt, arról, mi jár egy biztosított betegnek, ha állami intézménybe megy, miért kell fizetnie, egyáltalán miért kérhetnek tőle pénzt legálisan? Tudjuk-e, hogy mi van az alapellátási csomagban.

forrás: magyarnarancs

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: