Otthon / Friss hírek / Az ötmilliós fizetésű Matolcsy pedagógusokat osztályozna

Az ötmilliós fizetésű Matolcsy pedagógusokat osztályozna

Matolcsy György jegybankelnök még októberben írt egy cikket a Növekedés.hu-n arról, hogy milyen elképzelései vannak az ország fellendítését érintően. Az általános fantáziálgatáson túl azonban az egyik javaslata arról szólt, hogy nyilvános felületen kellene mérni többek között a pedagógusok és orvosok munkáját, ezzel felismerve, hogy ki az, aki csak visszahúzza teljesítményt.

Eljött az idő, hogy mérjük minden állami döntés eredményét. Ideje mérnünk minden közpénzből vagy magánpénzből működő orvos, tanár és más teljesítményét, nyilvánosan az interneten. Ha kiszűrnénk a legrosszabb 5 százalékot, 50 százalékkal javulna az eredmény. Digitális korban ez kötelező!

– írta Matolcsy, aki szerint „szégyen, hogy ma nem válik el a legjobb a legrosszabbtól” Magyarországon.

Természetesen felmerülhet a kérdés, hogy az MNB-től havi bruttó 5 millió forint fizetést felmarkoló elnök milyen szűrőrendszert alkalmazna ehhez, hiszen egy túlhajszolt, fáradt, rossz keresetű ember teljesítményét nem túl fair ilyen magas lóról méregetni.

A Magyar Nemzeti Bank elnökének írására még november végén reagált Sneider Tamás, a Jobbik elnöke azzal, hogy egy írásbeli kérdést nyújtott be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek, melyben a jegybankelnök ötletét a kormányzatra vetíti:

“Haladva a digitális kor kihívásaival, kívánják-e a közeljövőben mérni a kormány tagjainak a teljesítményét, és az eredményeket elérhetővé tenni a választópolgárok számára?”

– szól a kérdés. Sneider Tamás ugyanis úgy véli, előbb a magas keresetű vezetők teljesítményével kellene foglalkozni, és csak utána azokéval, akik másodállást vagy túlórát vállalnak a magasabb bér reményében.

A pártelnöknek nem a miniszter válaszolt, hanem Orbán Balázs államtitkár, aki némi gúnyolódással fűszerezve annyival intézte el a dolgot, hogy

„A kormány és a kormány tagjai teljesítményének mérésére léteznek további adekvát, megbízható és hiteles mérési rendszerek: bizonyos időközönként a választópolgárok a szavazófülkékhez járulnak és elmondják véleményüket az elért eredményekről.”

Tehát a válasz:  nem.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: