Otthon / Friss hírek / November végéig 75 400 magyar kért tartós letelepedési engedélyt Nagy-Britanniában

November végéig 75 400 magyar kért tartós letelepedési engedélyt Nagy-Britanniában

A brit belügyminisztérium friss adatai szerint több mint 2,5 millió azoknak a külföldi EU-állampolgároknak a száma, akik letelepedett státusért folyamodtak a brit hatóságokhoz.

A brit kormány döntése alapján azok a külföldi EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában laknak, a brit EU-tagság megszűnése (brexit) után is maradhatnak az országban, és megmaradnak jelenlegi jogosultságaik is, de meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért – kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz.

A minisztérium szerint ezt november 30-ig 2 592 800-an tették meg. A kormány becslése alapján most 3,2 millió külföldi EU-állampolgár él Nagy-Britanniában.

A kedden ismertetett új lista élén a lengyelek állnak 483 800, a második helyen a románok 411 ezer folyamodvánnyal.

A magyarok közül 75 400-an kértek tartós letelepedési engedélyt november utolsó napjáig.

A nagy EU-tagországok állampolgárai közül az olaszok 272 600, a spanyolok 161 100, a franciák 97 400, a németek 70 700 folyamodványt nyújtottak be a múlt hónap végéig.

A Nagy-Britanniában élő és a brexit után is maradni kívánó külföldi EU-állampolgároknak a letelepedett jogi státus megszerzéséhez hitelesen kell igazolniuk a személyazonosságukat és azt, hogy életvitelszerűen tartózkodnak az országban, emellett be kell jelenteniük, ha korábban bűncselekmény miatt elmarasztaló bírósági ítélet született ellenük.

A brit belügyminisztérium kimutatása szerint a hatóságok az eddig feldolgozott 2,23 millió kérelem majdnem mindegyikét kedvezően bírálták el, a folyamodványok közül csak ötöt (novemberben egyet) utasítottak el.

Az elbírált folyamodványok 52 százalékában a kérelmezők végleges, az esetek 47 százalékában előzetes letelepedett státust kaptak. Az utóbbit azok a kérelmezők kaphatják, akik a benyújtás idején még nem töltöttek el 5 évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában, de ők is megvárhatják az 5 év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. Az addig eltelő időszakban őket is maradéktalanul megilletik eddig megszerzett jogosultságaik.

Brandon Lewis belügyi államtitkár megerősítette, hogy bár Nagy-Britannia a brexit határnapján, január 31-én kilép az EU-ból, a külföldi EU-állampolgároknak legalább 2020. december 31-ig lesz idejük tartós letelepedésük engedélyeztetésére.

Lewis szerint a Nagy-Britanniában élő külföldi uniós polgárok „hatalmas mértékben hozzájárulnak” az ország fejlődéséhez, és a brit kormány azt szeretné, ha a brexit után is maradnának, ezért mindenkit a folyamodvány ingyenes benyújtására biztatott.

De a brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi becslése szerint több mint másfél évtizedes mélypontra csökkent az idei év első felével zárult 12 hónapban az EU társállamaiból Nagy-Britanniába irányuló nettó bevándorlás, nem kis részben azért, mert a közép- és kelet-európai EU-országok állampolgárai közül többen távoztak, mint ahányan érkeztek. A kimutatás szerint a június végéig terjedő egy évben nettó 48 ezer volt a tartós letelepülési szándékkal érkező külföldi EU-állampolgárok száma. Nagy-Britanniában 2003 óta nem mértek ilyen alacsony éves nettó EU-bevándorlást.

Az Európai Unióba 2004-ben felvett 8 közép- és kelet-európai tagállam, köztük Magyarország nagy-britanniai bevándorlási mérlege a teljes EU-adatsoron belül negatív: ezekből az országokból 37 ezren érkeztek, viszont 42 ezren távoztak Nagy-Britanniából a júniussal zárult egy évben, vagyis a keleti EU-országok nettó bevándorlási egyenlege mínusz 5000 volt a vizsgált 12 hónapban. (MTI)

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: