Otthon / Ország-Világ / Bulvár / Félmilliót fizet egy japán cég annak, akit egy hónapig folyamatosan megfigyelhet

Félmilliót fizet egy japán cég annak, akit egy hónapig folyamatosan megfigyelhet

Az alanyok egész lakását bekamerázzák. Te bevállalnád, hogy ebből élj meg munka helyett?

Szakemberek szerint valós problémát jelent majd az automatizálás társadalmi hatása, ugyanis a mesterséges intelligencia egyre szélesebb körű elterjedésével a jövőben rengeteg embert fenyeget majd munkanélküliség. Bizonyos kutatók azt javasolják, a havi bérezés legyen munkához nem kötött alapjog, ami a társadalom minden egyes tagjának egyaránt jár.

De egy új társadalmi kísérlet most azt vizsgálja, vajon megélhetési forrást biztosíthat-e saját személyes terünk és magánszféránk pénzzé tétele.

A Plasma Inc. nevű japán cég által Project Exograph névre keresztelt kísérlet összesen 200.000 jent, vagyis több, mint félmillió forintot kínál a résztvevőknek azért, hogy egy hónapon keresztül minden mozdulatukat kamerákkal kövessék.

Egyelőre négy ember vesz részt a kísérletben, akiket ebben a hónapban – a fürdőszoba és a WC kivételével – otthonuk minden helyiségében figyelemmel kísérnek majd a kamerák. Az elkészült felvételeken a résztvevők arca és kiléte természetesen rejtve marad.

A hónap végén a Plazma különböző cégeket keres majd meg a kísérleti időszak videóival, hogy kiderüljön, lehetséges-e eladni, és ha igen, mennyit érne egy ilyen jellegű felvétel. A videók valójában nem kerülnek majd értékesítésre, a cég pusztán az erre vonatkozó igényt szeretné felmérni a piacon.

A kísérlet hátterében az a filozófia áll, hogy a cégek már most is vagyonokat költenek emberek digitális adatainak megvásárlására, ezért megéri megpróbálni az átlagember magánéletének piaci értékét felkutatni.

Ez különösen fontos lehet egy olyan jövőkép fényében, amiben az emberi munkaerőre egyre kevesbé lesz majd szükség.

A cég szerint egy olyan társadalomban, ahol a munka nagy részét mesterséges intelligencia végzi, az embereknek megélhetést jelenthetne a saját adataik értékesítése. Ebből kiidulva egy átlagos életszínvonalra elegendő összegben állapították meg a megfigyelésért járó bérezést, illetve a cégeknek kínált eladási ár mértékét is.

Természetesen még egyáltalán nem biztos, hogy a cégek körében valóban lesz kereslet ilyen jellegű felvételek iránt, de végül is ennek feltérképezése a Project Exograph elsőszámú feladata.

forrás: szeretlekmagyarország

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: