Otthon / Friss hírek / Netes játékok chatszobáiban vadásznak a pedofilok a gyerekekre, döbbenetesek a számok

Netes játékok chatszobáiban vadásznak a pedofilok a gyerekekre, döbbenetesek a számok

Olyan népszerű játékokról szóló chatoldalakon lépnek kapcsolatba a gyerekekkel, mint a Minecraft és a Fortnite. Utána zsarolással veszik rá őket szexképek készítésére.

A sextortion, vagyis a szexuális tartalmú netes zsarolás Magyarországon sem ismeretlen. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete külön példán mutatja be, hogy néz ki egy ilyen zsarolólevél. Ebben általában azt közlik, hogy kémszoftvert telepítettek a címzett számítógépére, és a kamerát aktiválva felvették, ahogy például pornónézés közben önkielégítést végez, valamint megszerezték az ismerősei címlistáját. Megírják azt is, mennyi pénzért hajlandóak ezeket a fájlokat megsemmisíteni. Fizetni általában bitcoinban kell, mert az lenyomozhatatlan. A Kibervédelmi Intézet szerint fontos, hogy ilyenkor ne essünk pánikba, és fizetés helyett azt javasolják, az áldozatok tegyenek feljelentést a cert@nki.gov.hu címen.

New York Times szerint azonban sokkal kevesebb szó esik a médiában a sextortion egy másik fajtájáról, amikor népszerű videójátékokról szóló chatszobákban szexképek készítésére és továbbítására vesznek rá gyerekeket. Pedig a lap által feltárt adatok riasztóak.

Hat éve még mindössze 50 bejelentés érkezett ilyen ügyekről az illetékes szövetségi hatósághoz, tavaly már 1500. És ez csak a jéghegy csúcsa, az ilyen típusú visszaélések nagy része ugyanis titokban marad.

A lap szerint a szexuális zaklatók olyan videójátékokhoz kapcsolódó chatszobákban vadásznak az áldozataikra, mint Minecraft és a Fortnite. Rengeteg lehetőségük van, egy friss kimutatás szerint a tizenéves amerikai fiúk 97%-a játszik valamilyen videójátékot, és nem maradnak el tőlük nagyon a lányok sem, 83%-kal.

A New York Times bemutatja egy 13 éves fiú történetét, aki a Minecrafttal játszott, majd belépett a kimondottan online játékosoknak fórumot biztosító Discord nevű chatoldalra. Néhány héttel később a fiú anyja elszörnyedve látta, hogy a chatbeszélgetés tele volt durva, szexuális tartalmú szövegekkel és fotókkal.

A szexuális zaklatók rendszerint gyereknek adják ki magukat, és a játékról az áldozatukat foglalkoztató hétköznapi problémákra terelik a szót, így férkőznek a bizalmukba. Az is előfordul, hogy játékokban használt “jutalompénzekkel” próbálják a gyerekeket magukhoz édesgetni. Ezután ártatlan fotókat, videókat kérnek tőlük, majd egyre merészebbeket.

Az első képek után zsarolni kezdik őket, például azzal, hogy elárulják a szüleiknek, hogy mit csináltak, vagy elküldik az iskolájuknak a képeket, esetleg felteszik a Facebookra.

Meggyőzik a gyerekeket arról, hogy nincs más választásuk, még több meztelen fotót kell küldeniük magukról.

Egy Tennessee-beli középiskolás lányt egy külsejében hozzá hasonló “lány” hálózta be. Aztán amikor megosztott magáról egy félmeztelen fotót, az új „barátnő” fenyegetni kezdte: ha nem küld neki felvételt nemi aktusáról, beárulja a barátainak. „Nincs más választásod, minthogy engedelmeskedj!” – írta a lánynak. Ő azonban szólt az édesanyjának, aki a rendőrséghez fordult. Kiderült, hogy a chatelő lány valójában egy 24 éves férfi, aki hasonló módon zaklatott több mint 50 lányt. Azóta is börtönben van. Amikor az áldozata a főiskolán elmesélte az évfolyamtársainak, mi történt vele, kiderült, hogy egyáltalán nincs egyedül a történetével.

Amerikában egyre több a sextortion jellegű bűncselekményekhez kapcsolódó bírósági ügy is. Idén májusban egy kaliforniai férfit ítéltek 14 évi börtönre, mert pornográf felvételek készítésére kényszerített egy 11 éves kislányt, miután a Klánok összecsapása nevű játékon keresztül megismerkedtek. 2015-ben Seattle-ben kapott egy férfi 15 évet azért, mert a Minecraft és a Legendák Ligája játék során tinédzserként mutatkozott be, és három fiút vett rá pornóképek készítésére. 2017-ben ugyancsak 15 évet érdemelt az, aki két massachusetts-i fiút fenyegetett erőszakkal, illetve halállal az Xbox Live-on keresztül. New Jersey-ben tavaly szülők és tanárok riadóztatták a rendőrséget, mert a videójátékokban és chatszobákban gyerekeknek álcázott pedofilokat gyanítottak. Alig egy hét alatt 24 embert tartóztattak le.

A fiatal áldozatok rendkívüli traumaként élik meg ezeket a zaklatásokat. Egy FBI-tanulmány szerint a sextorsion-t átélteknek több mint a negyede követett el, vagy kísérelt meg öngyilkosságot. Az amerikai szövetségi nyomozó iroda az idén ősszel figyelemfelhívó kampányt kezdett az általános iskolák felső tagozataiban és a középiskolákban, hogy a gyerekek merjenek segítséget kérni, ha ilyen helyzetbe kerülnek.

Egy Magyarországon, Dániában és az Egyesült Királyság 2017-ben végzett online felmérésből kiderült, hogy

a válaszadók 6%-át fenyegették vagy zsarolták szexuális képekkel az előző évben.

Magyarországon a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány küzd az ilyen típusú szexuális zaklatások ellen. Készítettek például a témában tanári kézikönyvet, és olyan óravázlatokat, amelyeket a tanároknak, és gyerekcsoportokkal dolgozó szakembereknek fejlesztettek ki.

A New York Times szerint ugyanakkor

a játékipar és a nagy technológiai cégek nem tesznek eleget az ügyben, miközben a videójátékokkal és az azokhoz kapcsolódó chatoldalakkal pont ők hoztak létre olyan tereket, ahol a felnőttek biztonsági korlátozások nélkül léphetnek kapcsolatba a gyerekekkel.

Sokat segíthetne, ha olyan programokat futtatnának ezeken a platformokon, amelyek képesek ellenőrizni a játékosok valódi személyazonosságát. A játékgyártók azonban ezt ellenzik, úgy érvelnek, éppen az a játékok lényege, hogy azokban bárkiből bárki lehet.

Ugyanakkor technológiai erőfeszítések folynak, hogy valamilyen módon gátat szabjanak a netes zaklatásoknak. A Roblox nevű játékgyártó például a kanadai Two Hat Security szoftverét használja, amelynek célja a szexuális tartalmú nyelvezet és a kapcsolatteremtő információk blokkolása. Ugyancsak tiltják, hogy a felhasználók partnereik neve és életkora után érdeklődjenek. A 13 év alattiak számára még szigorúbb szűrőket terveznek.

A Microsoft – amely az Xbox és a Minecraft tulajdonosa – bejelentette, hogy jövőre forgalomba hoznak egy olyan szoftvert, amely a csábítás és a sextortion bizonyos formáit felismeri, és ezt ingyenesen hozzáférhetővé teszik más technológiai cégeknek is.

A Discord viszont egyelőre nem hajlandó hasonló automatikus ellenőrzési rendszer bevezetésére, mondván, az sértené a chatelők magánszféráját. A 250 millió játékost elérő Fortnite gyártója, az Epic Games pedig még csak nem is válaszolt a New York Times szexuális zaklatások kezelésére vonatkozó kérdéseire.

forrás: szeretlekmagyarország

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: