Otthon / Friss hírek / Akár 200 ezres NAV-bírság is lehet a vége a karácsonyi posztoknak

Akár 200 ezres NAV-bírság is lehet a vége a karácsonyi posztoknak

Nagyon sokan posztolják Facebookon, Instagramon frissen kapott karácsonyi ajándékukat, ám azzal közülük biztosan kevesen számolnak, hogy ha nagyértékű ajándékot mutatnak meg a világnak, akár bírságot is kaphatnak. Már ha nem tudják, hogy ezek után illetéket kell fizetni.

A Pénzcentrum hívta fel arra a figyelmet, hogy súlyos bírságot kaphat, aki nem fizeti be a nagy értékű ajándék után az illetéket. Az újság részletesen ismerteti azt is, mely ajándékok illetékmentesek, felsorolva az úgynevezett élményajándékokat, mint például a fesztiválbelépő, a wellness-hétvége vagy az ebédmeghívás.

Ugyanakkor illetéket kell fizetni például a 150 ezer forintnál értékesebb tárgyak után, azaz a telefonkészülék, a hűtő éppúgy kötelezettséget vonhat maga után, mint egy kanapé vagy tévé.

Ezek után el kell számolni az adóhatósággal. Amint a Pénzcentrum rámutat, ennek elmulasztása akár 200 ezer forint bírságot is jelenthet. Igaz, mentességet jelent a családon belüli ajándékozás, azaz az egyenesági rokonok közötti adok-kapok, ám nem tartozik ebbe a kategóriába a nem bejegyzett élettárs vagy  a testvér sem.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: