Otthon / Egyéb / Már igényelhető a nagyszülői gyed, amelyet több unoka után is fel lehet venni

Már igényelhető a nagyszülői gyed, amelyet több unoka után is fel lehet venni

Január elsejétől elérhető a nagyszülői gyermekgondozási díj (gyed), amelynek maximális összege valamivel több mint 225 ezer forint – közölte Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára.

A központi költségvetésben idén erre a célra 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre. A politikus rámutatott: a Magyarországon teljesen új családtámogatási lehetőséget olyan még dolgozó, nem nyugdíjas nagyszülők igényelhetik, akik – gyermekük helyett – átvennék az unokák napközbeni ellátásának feladatait. Így az egyébként az anyának vagy apának járó gyedet az ellátást a szülők otthonában végző nagyszülő kaphatja meg. A juttatást egyszerre csak az egyik nagyszülő veheti fel, de akár több unoka után is. A nagyszülőnek az unoka megszületését megelőző két éven belül egy év munkaviszonyt kell igazolnia, a két szülőnek pedig – egyedülálló szülő esetében a gondozást végző anyának vagy apának – kereső tevékenységet kell folytatnia. A szülőknek írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy a gyedet a nagyszülő kapja, aki ez alatt nem dolgozhat és nem is lehet nyugdíjas. A gyermeket ebben az időszakban nem lehet bölcsődében, óvodában elhelyezni – közölte az államtitkár.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200103-mar-igenyelheto-a-nagyszuloi-gyed-amelyet-tobb-unoka-utan-is-fel-lehet-venni

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: