Az ország érdekére hivatkozva titkolja a miniszter, hogy mit kerestek a honvédségi gépek Las Vegasban és adóparadicsomokban

A titokzatos honvédségi Airbus
A titokzatos honvédségi Airbus
Újvári Sándor/MTI
Decemberben derült ki, hogy a honvédségi csapatszállítóként nyilvántartott négy repülő népszerű turistacélpontokhoz, adóparadicsomokba és a híres amerikai kaszinóvárosba, Las Vegasba is repült. Az utakról nem lehetett hivatalosan semmit sem tudni, olyan Máltai kiruccanás is volt, ahol kikapcsolták a transzpondert, így a nyilvános adatok alapján Magyarországon tartózkodott a szigetországban lefotózott gép.

Vadai Ágnes ezért megkérdezte írásban a honvédelmi minisztert, hogy mégis mit keresett a négy gép az egzotikus helyeken. Benkő Tibor azt írta, hogy minden út törvényes volt, de

honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből a katonai szállítások 30 évig nem nyilvánosak. 

Ez azt jelenti, hogy ha a miniszterelnök a honvédségi gépekkel repült át Las Vegasba félkarú rablózni, esetleg nyaralni a Kanári-szigetekre, akkor az az ország érdekében 30 évre titkosítva van.

A repülők hivatalosan ugyan nem kormánygépek, de gyakran reptették a miniszterelnököt hivatalos programokra. Ezekkel ment Orbán Viktor a többi közt Izraelbe és Lengyelországba is.

Egy nappal korábban egyébként a miniszter szinte ugyanezt a választ küldte meg a szocialista Harangozó Tamásnak, amit a Népszava szúrt ki.

https://alfahir.hu/2020/01/03/ner_magangepek_honvedseg_miniszterelnoki_luxusrepulo_irasbeli_kerdes