Otthon / Friss hírek / A Honvédkórház ápolói is kimaradtak a karácsonyi pénzosztásból!

A Honvédkórház ápolói is kimaradtak a karácsonyi pénzosztásból!

Honvédkórház
Honvédkórház
MTI

Újabb feszültségforrásokat generálhat az egészségügyben – is – a rendvédelmi szervek hivatalos szolgálati viszonyban álló tagjainak bruttó 500 ezer forintos karácsonyi ajándéka.

A problémát az okozza, hogy a – természetesen támogatandó – gesztusból kimartadnak a honvédelmi alkalmazottak, illetve a rendvédelmi igazgatási szolgálati viszonyban (Riasz) dolgozók. Ez pedig körülbelül 20 ezer munkavállalót érint.

Információink szerint a Honvédkórház honvédelmi alkalmazotti státuszba kényszerített szakápolói körében finoman szólva is vegyesen fogadták, hogy amíg ők (is) ugyanazt a munkát végzik, mint a hivatásos munkatársaik, mégsem részesültek a karácsonyi pénzből, ehelyett egyszeri bruttó 50 ezer forintot kaptak. A  Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) a januári parancsnoki megbeszélésen fel is veti, nehezményezik a dolgozók ezt a fajta különbséget a hivatásosok és a honvédelmi alkalmazottak között.

Mindezt úgy, hogy több magatartási szigorítás bevezetése mellett 2020-ra nem csak a közalkalmazotti jogviszonyuk szűnt meg, hanem a kollektív szerződésük is. Így például a fizetésük megállapítása sem függ az illetménytáblától, hanem a munkáltató határozza azt meg. Ez vonatkozik a Honvédkórház nővéreitől kezdve, a technikai személyzeten át, egészen a rendőrségnél dolgozó titkárnőkre, miközben a Riasz-osok (a rendőrségnél dolgozó közalkalmazottak és kormánytisztviselők) is gyakran ugyanazt a munkát végzik, mint a hivatásosok – csak még annyit sem kapnak azért, mint a hivatásosok.

Egy 2-3 éves szolgálattal rendelkező rendőr bruttó 200-250 ezer forintot visz haza, ami nem éppen csábító, emellett pedig az elvándorlás is már 2 éve tart, és nemcsak a fiatalok, hanem az idősebbek is elhagyják a rendvédelmi pályát.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke lapunknak arról is beszélt, hogy amikor Belügyminisztérium a munkatársainak több százezres karácsonyi jutalmakat osztogatott, nem tehették már meg, hogy a hivatásos állománynak ne adjanak valamit. Ugyanakkor az érdekvédelmi szervezetnél abban reménykedtek, azért csúszik az 500 ezer forint jutalom kihirdetése a Magyar Közlönyben, mert a tárcavezető megpróbál pénzt szerezni a Riasz-osoknak is. De ez nem történt meg. Így például egy fillért nem kaptak a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ diplomás szakemberei sem.

A szakszervezeti vezető aláhúzta, a Honvédkórház ápolóival kapcsolatban is csak annyi a kormányzati álláspont, hogy ők már megkapták a plusz juttatásukat, amikor átsorolták őket a honvédelmi alkalmazotti státuszba – ami a valóságban havi bruttó 20-30-40 ezer forint többletet jelentett.

Egészen meglepő, de Bárdos Judit elmondása szerint

” a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) üléseit már több éve nem látogatja Pintér Sándor belügyminisztert a tárca pedig olyan embereket delegál az ülésekre, akik nem rendelkeznek döntési kompetenciával. Ugyanakkor a minisztériumban tisztában vannak a rendvédelmi ágazat problémáival.”

“Bárki tüntet Magyarországon, a másik oldalon ott van a rendőr. Hova lehet még kivinni őket?”

– fogalmazott Bárdos Judit.

https://alfahir.hu/2020/01/06/honvedkorhaz_belugyi_rendvedelmi_es_kozszolgalati_dolgozok_szakszervezete_brdsz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://alfahir.hu/2020/01/06/honvedkorhaz_belugyi_rendvedelmi_es_kozszolgalati_dolgozok_szakszervezete_brdsz

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: