Otthon / Friss hírek / „Irán mélységesen sajnálja a tragikus tévedést” -Teherán beismerte,hogy felelős

„Irán mélységesen sajnálja a tragikus tévedést” -Teherán beismerte,hogy felelős

Teherán beismerte, hogy felelős az ukrán utasszállító katasztrófájáért. Nemzetközi visszhang

A világsajtó kiemelten foglalkozik az ukrán repülőgép tragédiájának legfrissebb fejleményével, miszerint Irán lőtte le – igaz, nem szándékosan – a Boeing 737-es, Kijevbe tartó utasszállítóját.

Guardian közli Haszan Róhani iráni elnök Twitter-üzenetét, amelyben azt írja,

Irán mélységesen sajnálja a tragikus tévedést; az elnök imádkozik a gyászoló családokért, és őszinte részvétét fejezi ki.

Reuters Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert idézi, aki – szintén a Twitteren – az emberi hibára utalt, ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy a kialakult válsághelyzetért az amerikai kalandorpolitika okolható, ez vezetett a tragédiához.

BBC azt írja, Teherán korábban cáfolta, hogy felelős lenne a Boeing katasztrófájáért, ám egyre több amerikai és kanadai titkosszolgálati értesülés utalt arra, hogy irániak lőtték le a gépet – nem kizárt, hogy tévedésből.

Ria Novosztyi is vezető anyagban számol be az iráni beismerésről. Az orosz hírügynökség cikkében kiemelik az iráni hadsereg érvelését, miszerint tévedésüket az okozta, hogy az ukrán utasszállító fontos katonai objektum közelében repült; ráadásul legmagasabb fokú készültség közepette, hiszen számítani lehetett az USA válaszlépésére, miután Irán rakétatámadást intézett két amerikai bázis ellen Irakban.

https://24.hu/kulfold/2020/01/11/ukran-repulo-iran-tevedes-sajtovisszhang/

 

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Bárhova utazhat a 19 ezer gyermekpornográf képpel lebukó volt perui nagykövet – 24.hu

Bármikor bárhova simán elutazhat Kaleta Gábor azok után, hogy egy nemzetközi akció során több mint 19 ezer …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: