Otthon / Friss hírek / “Orbán Viktor keresztesharcának áldozatai a gyöngyöspatai cigányok” -hvg.hu

“Orbán Viktor keresztesharcának áldozatai a gyöngyöspatai cigányok” -hvg.hu

Lehet, hogy már jövő pénteken megkapják pénzüket az évekig szegregált roma diákok, ám ez most sincs ingyen: a településen érezhető a feszültség, és még a miniszterelnök is beszállt a hangulatkeltésbe.

“Volt olyan tanárunk, aki azzal fenyegetett, hogy behívja a Magyar Gárdát az utcáról, ha nem csináljuk ezt, vagy azt.”

Ez volt a beszámolók közül az első, amire felkaptam a fejem péntek reggel Gyöngyöspatán egy cigánysori ház nappalijában ülve, ahol három fiatal, Bangó István, Berki Dávid és Csemer Nikolett mesélt azokról az időkről, amikor a patai iskola “cigány osztályába” jártak. Előtte szóba került már, hogy az ott töltött évek alatt ők, a roma gyerekek nem mehettek fel az iskola emeletére, ahova a magyar gyerekek jártak, nem vehettek részt osztálykirándulásokon, nem használhatták az iskola uszodáját és számítástechnika órát sem tartottak nekik. Sőt ők nem is voltak “valahányadik” osztályosok, ugyanis összevont osztályokba tették az összes gyereket, ahol mindenki ugyanazt a tananyagot hallgatta, mindegy, hogy ötödikes, vagy nyolcadikos lett volna.

De az utóbbiakat már olvastam Gyöngyöspatára készülvén azokban a cikkekben, amik Orbán Viktor csütörtöki sajtótájékoztatója után felelevenítették a gyöngyöspatai szegregációs pert. Ebben a 2016-óta tartó eljárásban 60 gyermeket képviselt az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekekért Alapítvány (CFCF). Tavaly szeptemberben végül másodfokon is úgy döntött a bíróság, hogy a gyermekek kárpótlásra jogosultak.

A bíróság a 2004 és 2012 közötti időszakra a fizikai elkülönítés és az oktatás színvonal miatt félévente 500 ezer, míg a 2012-2017 közti időszakra – már csak fizikai elkülönítés miatt – félévenként 300 ezer forint kártérítést ítélt meg a diákoknak. Összesen 99 millió forintról van szó. (A tárgyalásokat az Abcúg követte szorosan).

A gyöngyöspatai iskola épülete
© Kaufmann Balázs

A szeptemberi döntés mérsékelt sajtóérdeklődést váltott ki, majd múlt szombaton a térség fideszes országgyűlési képviselője, Horváth László kezdett arról beszélni, a kártérítési összeg bedöntheti Gyöngyöspatát, az egész ügyet a “Soros-hálózat” pénzszerző akciójának titulálta és kormányzati segítséget kért. (Horváth szerint két héten belül fizetni kell, azonban az ügy még a Kúria előtt van, amely közleményben tudatta, még nem hoztak döntést.) Így érkezünk a csütörtöki miniszterelnöki sajtótájékoztatóhoz, ahol ez hangzott el Orbán Viktor szájából:

Én nem vagyok gyöngyöspatai, de ha az lennék, megkérdezném, hogyan lehet, hogy a velem egy faluban élő, etnikailag meghatározó csoport tagjai nagy összeget kapnak mindenféle munka nélkül, én meg itt keccsölök egész nap, nem tudom, hány órát, napot vagy évet kell dolgoznom ezért. Hogy is van ez? Az így gondolkodóknak igazuk van. (…) Én nem tudom, hogy most pontosan mit kell tenni, de hogy ez nem maradhat így, az bizonyos. Szerintem a gyöngyöspataiaknak igazságot kell szolgáltatnunk.

A teljes cikk itt  olvasható: https://hvg.hu/itthon/20200111_gyongyospata_szegregacio_orban

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: