Otthon / Egészségügy / Drámaian nőtt a csecsemőhalálozások száma Hajdú-Biharban, az okokat kerestük-dehir.hu

Drámaian nőtt a csecsemőhalálozások száma Hajdú-Biharban, az okokat kerestük-dehir.hu

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint Hajdú-Biharban nőtt meg legnagyobb arányban az országban a csecsemőhalálozások száma 2019 első háromnegyed évében (ez jelenleg a legfrissebb adat). Az előző év hasonló időszakának adataihoz képest több mint háromszoros a növekedés. Míg 2018 első háromnegyed évében öt csecsemőhalálozást regisztráltak a megyében, tavaly tizenhatot. Az országban Szabolcs és Borsod megyében rosszabb a helyzet, míg Békésben szintén tizenhat csecsemőhalálozás történt.

Drámaian nőtt a csecsemőhalálozások száma Hajdú-Biharban, az okokat kerestük

Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A csecsemőhalálozások drámai növekedésének lehetséges okairól a Debreceni Egyetemet kérdeztük.

A Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájától azt a tájékoztatást kaptuk, a növekedés hátterében egy konkrét ok nem nevezhető meg, ez egy sok összetevős mutató.

A szakirodalom szerint a csecsemőhalálozások döntő többségének oka ismeretlen, de szerepet játszik benne a terhes nő terhesgondozása, társadalmi-gazdasági helyzete, valamint a felismert vagy fel nem ismert magzati fejlődési rendellenességek.

Emellett jelentősége van az olyan kórállapotoknak – például méhszájelégtelenség, tünetmentes anyai fertőzések –, amelyeknek konkrét okát a mai orvostudomány nem ismeri.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy egyes anyai társbetegségek – ilyen lehet például a cukorbetegség vagy a szívbetegség – növelik a születéskörüli halálozás rizikóját, melynek ok-okozati összefüggése szintén ismeretlen.

A Hajdú-Bihar megyében 2019 első háromnegyed évében történt 16 szüléskörüli halálozás közül 14 eset volt a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán.

Fontos megjegyezni, hogy a klinika a legmagasabb progresszivitási szintű ellátó helyek közé tartozik, így az Észak-kelet Magyarországi Régió alacsonyabb ellátási szintű helyeiről a magas rizikójú esetek ebbe az intézménybe kerülnek.

Emiatt fordulhat elő az, hogy a klinikára Hajdú-Bihar megyén kívülről érkezik olyan eset, ahol a súlyos magzati fejlődési rendellenesség vagy már a méhen belüli elhalás tényét állapítják meg a szakemberek,

és természetesen a klinikán ezen várandósoknak is megadják az ellátást, nem küldik őket másik intézménybe.

A tizennégy eset közül öt terhes asszony nem hajdú-bihari volt, négy magzatát elveszítő nő él Debrecenben, a többi esetben más hajdú-bihari településen élő asszony volt érintett.

Az esetek többségében a magzat a méhen belül halt meg, kisebb részében a születés utáni hét napon belül. Az okok között szerepel gondozatlan terhesség, kóros szívműködés, súlyos magzati szívfejlődési rendellenesség, méhszájelégtelenség, lepényleválás, súlyos fertőzés, egy esetben pedig az ikrek közül az egyik magzat elmaradt a növekedésben. Kilenc esetben emellett koraszülésről is szó volt, s a koraszülöttek rizikója a születés körüli halálozásra magasabb.

Az esetek többségében a várandósok rutinvizsgálatra érkeztek, ezen a vizsgálaton derült ki, hogy a magzat meghalt a méhen belül.

A Klinika kiemelte, minden születés körüli halálozást értékelnek, elemeznek, ezen vizsgálatok alapján személyi mulasztás egyik esetnél sem merült fel.

Azon magzatok esetében, ahol ismert a fokozott rizikó, például fejlődési rendellenességben szenved a magzat, ott külön konzíliumot tartanak a szakterület szakértőivel, illetve szükség esetén társszakmák – gyermeksebész, magzati szívultrahang specialista – bevonásával nagyobb konzíliumot hívnak össze.

Mint megtudtuk,

2019. szeptember eleje óta új munkarend szerint dolgoznak a klinikán,

ez alapján az értékeléshez bevezették a méhlepények név szerinti, rutin fagyasztását, amit csecsemőhalálozás esetén szövettani vizsgálatra tudnak küldeni, segítve a körülmények értékelését.

A rutin terhesgondozás egyébként alapvetően körzeti szinten történik a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikától függetlenül, de a terhesgondozás során diagnosztizált méhen belüli elhalás esetén az azt felismerő ellátó azonnal a legmagasabb progresszivitási szintre, azaz a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára küldi a terhest, sokszor a megyén kívülről is, így ezek az esetek is a klinika és Hajdú-Bihar megye mutatóiban jelennek meg.

A nyolc méhen belüli elhalásos eset közül egy anya feküdt a klinikán a tragédia idején. Ebben az esetben egy kiemelt komplikációjú ikerterhességről volt szó, ahol az egyik magzatot sikerült megmenteni.

https://www.dehir.hu/debrecen/dramaian-nott-a-csecsemohalalozasok-szama-hajdu-biharban-az-okokat-kerestuk/2020/01/13/

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Milliárdokból újulnak meg a NAV online szolgáltatásai – 24.hu

Több mint 18,7 milliárd forintos informatikai fejlesztést indít az adóhatóság. A 2023-ig megvalósuló beruházások az …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: