Otthon / Friss hírek / Hamarabb vége lehet Simonkának, mint sokan gondolnák, és ez időközi választást érhet

Hamarabb vége lehet Simonkának, mint sokan gondolnák, és ez időközi választást érhet

A rossz tapasztalatokból kiindulva sokan úgy tartják, hogy a Simonka-pert legalább a 2022-es országgyűlési választásokat követő időszakig el fogják húzni, vagy akár annál is tovább. Ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy így is lesz.

Mint arról a nap folyamán már beszámoltunk, kedden elkezdődött Simonka György fideszes országgyűlési képviselő perének előkészítő ülése: az ügynek 33 vádlottja van, és a vádirat lényegében arról szól, hogy a kormánypárti politikus hogyan hozott létre bűnszervezetet állami és uniós támogatások hamis adatokkal való lehívására, és ezzel hogyan okoztak 1,4 milliárd forintos kárt, magyarul hogyan loptak el ennyi közpénzt.

Simonka-per: védhetetlen mennyiségű lopásról tárgyal a bíróság, a fideszes politikus mégis nyugodt

Magabiztosnak tűnik Simonka György fideszes parlamenti képviselő, ellenére annak, hogy az ügyészség uniós és hazai költségvetési források jogtalan megszerzése miatt közel egy évtizedes fegyházbüntetéssel fenyegeti. A fideszes képviselő és kiterjedt vállalkozói, valamint szakértői köre ellen tavaly emeltek vádat bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

Beszámoltunk arról is, hogy vádhatóság által kért nyolc és fél év fegyházbüntetés, valamint teljes vagyonelkobzás fenyegetése ellenére Simonka György viszonylag nyugodtnak tűnt az ülésen, és magabiztosan védi ártatlanságát.

Szabó Ervin ügyvéd azonban másképp látja a helyzetet mint azok, akik szerint szokásos, politikailag időzített politikusper kezdődik. A tavaly nyár óta létező, úgynevezett előkészítő ülésnek ugyanis lényeges pontja, hogy a vád ismertetése után a vádlottak elismerhetik bűnösségüket, ezzel elfogadva egy számukra kedvezőbb, jogerős ítéletet, lemondva a hagyományos tárgyalásról. Ha ezt nem teszik meg, akkor a bíróság a későbbi tárgyalásokon igyekszik bizonyítást nyerni, és a korábban felajánlottnál súlyosabb ítéletet is hozhat.

Az ügyvéd szerint ez okozhatja Simonka vesztét: Szabó Ervin úgy látja, a keddtől csütörtökig tartó előkészítő ülések során el fog dőlni, hogy a Simonka melletti 32 vádlott közül hányan fognak élni az ügyész által felkínált lehetőségekkel. Ez ugyanis nincs kizárva: a szakértő úgy látja, lehetnek olyan vádlottak az ügyben, akik szeretnék hamar letudni a lelkileg megterhelő büntetőeljárást, és készek felvállalni egy elfogadható mértékű, kezelhető következményekkel járó büntetést.

Márpedig ha így tesznek, azzal a vádlottak gyakorlatilag kijelentenék, hogy a vádiratban leírtakat elismerik, azokkal egyetértenek – beleértve az összes váddal, ami Simonka vezető szerepére irányult.

Ezzel Simonka György hamar sakk-matt helyzetbe kerülne.

Szabó úgy látja, ha a vádlottak csupán fele beismerő és megbánó nyilatkozatot tesz, már az is bőven elegendő ahhoz, hogy kétséget kizáró és megalapozott ítéletet hozzon a bíró. Az ügyvéd szerint ezért nem várható, hogy évekig húzzák a pert.

A fideszes politikus elítélése pedig időközi országgyűlési választást jelentene, hiszen Simonka György -ellenére minden botrányának-, 2018-ban egyéni mandátummal került a parlamentbe. Igaz, nem múlt sokon a sikere: ellenfele éppen Szabó Ervin volt, aki a Jobbik önálló indulójaként mindössze 1802 szavazattal kapott ki tőle. Egy új választás során viszont az ellenzéki együttműködés már szinte biztosan sikerrel járna, és ez azt jelentené, hogy a Fidesz-KDNP frakció elveszít egy mandátumot, és ezzel -elméletben, leszámítva a független és a fideszes német nemzetiségi képviselő érdekeit- bukja a kétharmadot is.

Kész vagyok újra megmérettetni magam egy választáson, és remélem erre teljes ellenzéki együttműködés keretében kerülhet sor. Simonka György egy maffiavilágot épített ki, melyben minden rá épült, azonban ez mára megszűnt; ő már olyan, mintha nem is létezne. Kínos vele mutatkozni, kellemetlen rá hivatkozni, már meg sem jelenik az emberek között. 2018-ban az életéért küzdött, a legerősebb formájában mutatkozott, és így is nagyon kis különbséggel tudott legyőzni

– mondta lapunknak az ügyvéd.

Szabó Ervin szerint Simonka már a napokban kényszerhelyzetbe kerülhet, szánalmassá és banálissá válhat az ügye, a Fidesz belső átrendeződése miatt pedig mandátum-visszaadás is elképzelhető lehet.

https://alfahir.hu/2020/01/14/simonka_gyorgy_szabo_ervin

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: