Otthon / Friss hírek / Szél Bernadett: Itt a bizonyíték, hogy a kormány sunyi módon üríti ki a fóti gyermekotthont- írta cikkében a Népszava

Szél Bernadett: Itt a bizonyíték, hogy a kormány sunyi módon üríti ki a fóti gyermekotthont- írta cikkében a Népszava

Míg más intézményekben hosszú várólista van, a fóti speciális otthon megüresedett helyeire nem vesznek fel gyerekeket.

Pontos adatokkal állt elő Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a speciális szükségletű fiú gyermekek számára fenntartott gyermekotthonok várólistáival kapcsolatban. Az országban jelenleg három, fiúkat fogadó, súlyos pszichés beteg gyerekeket ellátni képes központi gyermekotthon működik: egy Kalocsán, egy Zalaegerszegen és egy Fóton. Utóbbit a kormány arra hivatkozva akarja megszüntetni, hogy az egy zárt, korszerűtlen és túlzsúfolt „tömegintézmény”. Csakhogy mindennek épp az ellenkezője igaz, amit korábban a Pest Megyei Főügyészség vizsgálati jelentése is alátámasztott. Szél Bernadett Facebook-posztjában most azt mutatta be, hogy míg a kalocsai és zalaegerszegi speciális gyermekotthonokban hosszú várólisták vannak, addig Fóton a férőhelyek ötöde van feltöltve és már lassan egy éve nem vesznek fel új gyerekeket. „A most megszerzett adatok szerint a másik két fiú központi speciben jelenleg is 9 fős a várólista! Augusztusban, szeptemberben és októberben ráadásul úgy helyeztek át Fótról négy gyermeket Zalaegreszegre és Kalocsára, hogy Fóton a férőhelyek egyharmada üres volt, a másik két helyen viszont súlyos várólisták voltak. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a fóti gyermekotthon tudatos kiürítése zajlik. Mára csak mintegy 6 gyermek maradt a 32 férőhelyes fóti speciben: a gyermekeket folyamatosan viszik el, újak pedig nem érkeznek a helyükre – hiába várnak sokan arra, hogy központi speciális ellátást kapjanak” – írta a politikus, aki szerint ez bizonyítja, hogy „sunyi módon ürítik ki az intézményt”.
Szél tavaly decemberben szakmai javaslatokat is megfogalmazott a fóti helyzet tisztázására, ami két alkalommal is szerepelt az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának napirendjén, ám szavazni egyik ülésen sem sikerült róla: a kormánypárti képviselők először meg sem jelentek, a következő ülésen pedig még a szavazás előtt távoztak. Arra viszont még volt idejük, hogy „politikai hisztériakeltéssel” vádolják a fóti gyermekotthon ügyét napirenden tartó ellenzéki képviselőt.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: