Otthon / Egyéb / Lószolárium félmillióért: kontárkodva zárták le a fideszes képviselőnek kínos nyomozást – hvg.hu

Lószolárium félmillióért: kontárkodva zárták le a fideszes képviselőnek kínos nyomozást – hvg.hu

Hiába lett botrány, majd költségvetési csalás miatt nyomozás annak a lovas központnak az ügyében, amely iskolásoknak és szakembereknek épült, de végül Czerván György fideszes képviselő veje használta. Az eljárást ugyanis simán megszüntették azzal, hogy nem találtak elég bizonyítékot visszaélésre. Csakhogy a birtokunkba került határozat alapján hihetetlenül dilettáns nyomozás zajlott: a közcélra létrehozott ingatlan egy részére be sem engedték a hatóság embereit, mire azok bemondásra elhitték, hogy ott minden rendben van. Olyan tanút is találtunk, aki várta az idézést, de végül meg sem hallgatták.

NAV-ellenőr: “Be kell mennünk szemlét tartani.”
Ott dolgozó: “Bocs, nem megy.”
NAV-ellenőr: “Rendben. Tetszik tudni, minden megfelel a szabályoknak?”
Ott dolgozó: “Persze. Tételesen stimmel, így fejből megmondom.”
NAV-ellenőr: “Köszönjük, akkor már itt sem vagyunk.”

– ez egy képzeletbeli párbeszéd, amiről a legkisebb magyar cég, adózó vagy egyéni vállalkozó is meg tudná mondani, mennyire életszerű. Pedig – ha nyilván nem is szó szerint – de a helyszínre kiszálló NAV ilyen szintű meghunyászkodásával zajlott le egy milliós költségvetési csalás miatt indult eljárás, amiben egy fideszes országgyűlési képviselő, akkori államtitkár, Czerván György családja is érintett.

Czerván György
© Túry Gergely

Az ügy akkora botrányt kavart, hogy a politikust egyszer még biztonságiakkal is menekíteni kellett a kínos ügyet feszegető média elől. A korábban szélesebb közvélemény számára szinte ismeretlen, vidéki beruházás háttérét a hvg.hu tárta fel még 2018-ban:

  • Tápiószentmártonban „lovas oktatóbázist” hoztak létre több mint 45 millió forint uniós és állami támogatásból épült, kifejezetten szakemberek képzésére és általános iskolások “nemzeti kerettantervvel összhangban” álló oktatására és sportolására,
  • de a létesítményt Czerván György azóta újraválasztott fideszes képviselő, akkori államtitkár veje, ifjabb Galbács Ferenc fogathajtó használta,
  • Ifjabb Galbácsot és feleségét, az államtitkár lányát akkor is ott találtunk, mikor váratlanul beállítottunk, hogy ellenőrizzük a közpénzből megvalósult beruházást,
  • de riporterünket nem engedték be, ifjabb Galbács szabályosan elállta az utat. Állította, hogy még kulcsa sincs az ingatlanhoz, amelynek udvarára a szemünk láttára parkolt be otthonosan a terepjárójával, az ottani alkalmazott pedig főnöknek nevezte. Közben elismerte, hogy napi szinten a központban van.

Mivel megakadályozták, hogy bemenjünk, nem derülhetett ki, hogy a többek közt LEADER programon keresztül is pénzelt központban pontosan mi van – és főleg mi nincs. Utóbbi azért volt kérdéses, mert helyi forrásaink nem csak azt nevezték felháborítónak, hogy a szakemberek, gyerekek oktatására szánt létesítményt a fideszes képviselő veje használja.

© Gergely Zsófia

A lovas centrum létrehozásának egyik ötletgazdája, idősebb Bozsik József fogathajtó bajnok szerint súlyos visszaélések is történhettek az ingatlan kialakítása során. A fogathajtó – akit addigra szintén kiszorítottak a projektből – utólag vállalta, hogy beszél a beruházás részleteiről, és részletesen elmondta: tanúja volt, hogy Czerván vejének közreműködésével “mindent úgy dobtak össze” arra az időre, amíg a beruházás elkészültét leigazolják és ünnepélyesen felavatják. Méghozzá a saját apósa, hiszen a térség képviselőjeként, államtitkárként ő parolázott Fazekas Sándor agrárminiszterrel 2016 tavaszán az átadó ceremónián.

A drága lószolárium is okosba’, csak az átadás idejére?

Bozsik konkrétan megnevezett olyan felszereléseket, berendezéseket, amely mások tulajdona volt, de kifejezetten azért kölcsönkérték, hogy a központban meglegyenek a “papíron” oda vásárolt dolgok. Így lett elhíresült példa a drága tételnek számító lószolárium, amivel az értékes lovakat melegítik edzés után, nehogy megfázzanak.

© Gergely Zsófia

Egy ilyet a számla alapján vettek a központba, csakhogy a fogathajtó konkrétan megnevezte, hogy valójában melyik környékbeli lovardából kértek egyet arra az időre, amíg az átadási procedúra lezajlik – majd visszavitték az eredeti helyére. De volt, amit használtan szereztek, pedig leszámlázták új vásárlásként, így például egy használt háztartási porszívóra fogták rá, hogy speciális lóporszívó.

A hvg.hu cikke után költségvetési csalás gyanújával nyomozás indult, nem hivatalból, hanem két feljelentés nyomán, hiszen Bozsik József fia, ifjabb Bozsik József, illetve a feljelentéseiről ismert Tényi István is a hatóságokhoz fordult. A 2018-as országgyűlési választáson a Jobbik jelöltjeként induló ifjabb Bozsik József korábban személyes konfliktusba keveredett Czerván Györggyel, mikor az államtitkár a szilvásváradi beruházás szakmai kritizálása miatt nekiment, de arra nem számított, hogy az erről szóló hangfelvételt lapunk nyilvánosságra hozza. Ifjabb Bozsik nyilatkozott is a lovas központ ügyéről, emiatt a politikus veje feljelentette, a rágalmazás miatti eljárás még mindig zajlik ellene.

Csendben megszüntették az eljárást

A költségvetési csalás gyanújával, ismeretlen tettes miatt indult ügyben sokáig csend volt, majd egy birtokunkba került hatósági határozatból derült ki, hogy 2019 decemberében a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága megszüntette az eljárást. Ezt azzal indokolták, hogy a nyomozóik nem találtak bizonyítékot arra, hogy költségvetési pénzt a jóváhagyott céltól eltérően használtak volna fel, vagyis nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése.

Csakhogy a nálunk lévő, a további eljárást elkaszáló határozatot olvasva ez nem csoda: több ponton is az az érzésünk volt, hogy viccelnek, mert nem létezik, hogy egy ilyen széles hatáskörrel felruházott hatóság ezt képes felmutatni vizsgálat címén. A hvg.hu-nak értelemszerűen jóval korlátozottabbak a lehetőségei, az ingatlanba való belépést velük ellentétben nem tudjuk kikényszeríteni, a HAJT-A Csapat Egyesülettől hosszú harc volt, mire a közérdekű adatokat kikértük, a szervezetet vezető polgármester pedig egyetlen alkalommal sem volt hajlandó szóba állni velünk.

A NAV nyomozói addig eljutottak, hogy tanúként kihallgatták a trükközésről először nekünk is részletesen beszámoló idősebb Bozsik Józsefet. A fogathajtó bajnok a hatóság előtt is vállalta az állításait, elmondta, hogyan hordták össze az elvileg megvásárolt felszerelést Czerván vejének irányításával. A határozat indoklásában a vallomásából azt emelték ki: Galbács előbb mutatta meg neki a számlát, hogy elvileg mi mindennek kell meglennie, majd nekiálltak ezeket különböző módon és helyekről összehalászni, hiszen “közeledett az átadás időpontja”. “Hogy ne derüljön ki a hiány, saját tulajdonban lévő vagy kölcsönkért tárgyi eszközökkel pótolták a hiányzó tételeket a támogatást folyósító szerv ellenőrzéséig” – olvasható Bozsik állítása, aki ebben az időszakban még belülről ismerte a központ működését.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható:  https://hvg.hu/itthon/20200117_Loszolarium_felmillioert_siman_lezartak_a_fideszes_kepviselonek_kinos_ugyet

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: