Otthon / Friss hírek / Eladta az állam a hollóházi porcelángyárat

Eladta az állam a hollóházi porcelángyárat

Sikeresen elárverezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a Hollóházi Porcelángyár Kft. 100 százalékos üzletrészét. A kikiáltási ár 175 millió forint volt, csütörtök 21 óráig lehetett licitálni. Egyetlen ajánlat érkezett, a nyertes, akinek kiléte nem ismert, ezért az összegért jutott a céghez. A Hollóháza védjegy az államé, ennek használatáért az új tulajdonosnak fizetnie kell, tehát mintegy bérelni fogja.

A gyár eladásáról a Magyar Hang ma megjelenő, 2020/3. számában közlünk hosszabb riportot. Mint abban leírtuk, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) decemberben hirdette meg árverésre a gyárat, a licitlépcső 400 ezer, az árverési biztosíték 43,75 millió forint volt. Az interneten olvasható adásvételi szerződés tervezetében az szerepel kitételként, hogy a vevőnek kötelezettséget kell vállalnia a hollóházi porcelángyártás hungarikumként történő megőrzésére, továbbá arra, hogy a társaság a jelenlegi főtevékenységét – a háztartási kerámia gyártását – fenntartja mindaddig, amíg az állam kizárólagossággal biztosítja részére díjfizetés ellenében a Hollóháza védjegy használatát az üzleti, piaci tevékenysége végzéséhez.

A vevőnek kötelezettséget kell vállalnia arra is, hogy a részesedését 15 éven belül kizárólag az eladó, vagyis az állam hozzájárulásával adja el. Ha nem így tesz, kötbért kell fizetnie.

Mint a hirdetményből is kitűnik, a Hollóházi Porcelán hungarikum. A hungarikumok oldalán szereplő bemutatás szerint a hollóházi az ország legrégebbi, 1777 óta folyamatosan működő porcelángyára. „Az idők során a komoly múltra visszatekintő gyárban olyan termelési palettát alakítottak ki, amely sikeresen ötvözte a meglévő igényeket a magas minőséggel és a megfizethető árral. A porcelángyár mindennapi használatra szánt, finoman megformált, ízlésesen dekorált termékei a hétköznapi környezetbe is eleganciát és igényességet csempésznek. Jelenleg Japántól az Amerikai Egyesült Államokig, a Skandináv-félszigettől Ausztráliáig a világ számos pontjára exportál a gyár” – áll a bemutatásban, ami, hogy finoman fogalmazzunk, nem teljesen igaz.

https://magyarhang.org/gazdasag/2020/01/17/eladta-az-allam-a-hollohazi-porcelangyarat/

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: