Otthon / Friss hírek / Az apáknál is vizsgálnák a szülés utáni depressziót – hvg.hu

Az apáknál is vizsgálnák a szülés utáni depressziót – hvg.hu

Brit jótékonysági szervezetek arra szólították fel a szigetország kormányát, hogy a kismamák mellett az újdonsült apákra is terjesszék ki a szülés utáni depresszió gyanújának kötelező vizsgálatát – írta a Sky News.

Nagy-Britanniában jelenleg csak az édesanyákat vizsgálják rutinszerűen a védőnők, pedig a szülés utáni depresszió az apákat is érinti. Férfiaknál csak akkor végzik el a vizsgálatot, ha a partnerük kórelőzményében előfordult már súlyos szorongás vagy mentális probléma.

Egy korábbi vizsgálat azonban kimutatta, hogy a férfiak 40 százaléka aggódik saját mentális egészsége miatt, miután gyermeke születik, tíz százalékuknál pedig ki is mutatható a depressziós állapot. Mivel azonban ez még mindig tabu, nagyon kevesen mernek szakemberhez fordulni.

Ross Hunt és felesége évekig vártak gyermekükre, de miután Isabelle megszületett és a kezébe adták, a földöntúli boldogság helyett leginkább csak ürességet érzett.

„Teljesen maga alá kerített az érzés, hogy nem érdemlem meg, hogy boldog legyek, nem is kellene, hogy ilyen gyönyörű családom legyen, ezért nem is tudtam kötődni a kislányomhoz” – mesélte az apa a Sky News hírtelevíziónak.

Rossz ma már szerencsére jobban van és próbálja felhívni a figyelmet, hogy a szülés utáni depresszió mindkét szülőt egyformán érintheti. Ezt bizonyítja az is, hogy miután blogolni kezdett problémájáról, rengeteg hasonló cipőben járó férfi kereste meg.

https://hvg.hu/tudomany/20200118_Az_apaknal_is_vizsgalnak_a_szules_utani_depressziot_a_britek

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: