Otthon / Friss hírek / Futballtámogatás másként: 150 millióért kísérték a szurkolókat – nepszava.hu

Futballtámogatás másként: 150 millióért kísérték a szurkolókat – nepszava.hu

Törött csontok és ablakok maradtak a tavalyi év emlékezetes meccsei után, amiket a rendőrség alkalmanként több tízmillió forintért biztosított.

Törött csontok és ablakok maradtak a tavalyi év emlékezetes meccsei után, amiket a rendőrség alkalmanként több tízmillió forintért biztosított.
Harcra kész fiatal férfiak tömege tombolt a fővárosban: a több száz fős agresszív csoport tömegverekedéseket kezdeményezett, BKV-járműveket rongált meg. A meccsek előtt-után a fáradt gőzt az utcákon levezető ultrák – akik 2019-ben három nagyobb budapesti meccs után is hallattak magukról – szórakozása rengetegbe került az adófizetők számára.
Hogy mennyibe, arról az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatta a Népszavát: lapunk még december 18-án érdeklődött arról, hogy mennyit költöttek a tavalyi három nagy fociesemény rendőrségi biztosítására – az ORFK-ról  pedig nem mondható, hogy elkapkodják a válaszadást, levelünkre több mint egy hónap után reagáltak. Mint jelezték, a 2019.május 4-i FTC – Újpest meccs közel 46,5 millió forintba, a magyar-szlovák mérkőzés 66,1 millióba, az FTC-CSZKA Moszkva meccs rendőri felügyelete pedig 41,8 millió forintba került.
Vagyis, az ORFK összesen 154,4 milliót költött csak ezekre a fővárosi programokra
– nem sokkal kevesebbet, mint amennyibe a Budapestre látogató Erdogan török elnök védelme került. A teljes összeg pedig magasabb is lehet, hiszen az ORFK rendőri év közben több más kisebb-nagyobb mérkőzést is biztosítottak országszerte.

Rohamrendőrök előtt is szívesen verik egymást

A szurkolói harc mindenesetre a rohamrendőrök jelenlétében is folyhatott Budapest utcáin:
a fradisták és újpestiek tavaly májusban szabályos miniháborút rendeztek a Mester és a Haller utca sarkán, az esetről készített videó alapján legalább 60-70 ember verte egymást nagy átéléssel.
 A helyszínen aztán 40 főt fogtak el, a BRFK pedig közülük összesen 38 főt gyanúsított meg csoportos garázdasággal – de információink szerint szabadlábon várhatják meg a bírósági ítéletet.
Úgy tudjuk, egyelőre nem kell rács mögé menniük azoknak a huligánoknak sem, akik szeptember 9-én, a szlovák-magyar után vertek meg öt szlovák férfit a ferencvárosi Holló és Vágóhíd utcákban. Az atrocitásról a szlovák nagykövetség is bejelentést tett a rendőrségnek, a támadások hat feltételezett magyar elkövetőjét pedig több héttel később fogták el: csoportos garázdasággal, könnyű és súlyos testi sértéssel is gyanúsítják őket.
Durva verekedés kísérte a november 7-i FTC-CSZKA Moszkva mérkőzést: több tucatnyi lengyel, orosz és magyar fociultra esett egymásnak a Groupama Aréna közelében, ahol egy szerencsétlenül járt keménykedőt legalább hatan rugdostak egyszerre a földön. A metróba is lezúduló huligánok közül valaki betörte egy 3-as metrószerelvény ablakát, a Nagyvárad téri 1-es villamost pedig székkel dobálták meg.
Az ügyben eljáró BRFK ezekben az ügyekben három orosz, két lengyel és két magyar állampolgárt gyanúsít garázdasággal, de ők is szabadlábon védekezhetnek
Összegezve, a fenti esetekben 51 embert gyanúsítanak a meccsekhez köthető bűncselekményekkel, akár súlyos testi sértéssel is, de a BRFK decemberi közlése szeirnt egyiküket sem tartóztatták le.

Van, amit a hatóság sem tűr el

A fentiek fényében nem meglepő, ha a rendőröknek a szeme sem rebben, ha a drukkerek szabálysértően tűzijátékoznak az orruk előtt. Persze, mindjárt más a helyzet, ha egy fiatal politikusnő gyújt meg előttük egy füstgyertyát – olyankor könnygáz és elhurcolás vagy melltartót is érintő motozás a hatósági reakció.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: