Otthon / Friss hírek / Gyöngyösi Márton: szükség van egy jobbközép pólusra, amit a Jobbik tud képviselni

Gyöngyösi Márton: szükség van egy jobbközép pólusra, amit a Jobbik tud képviselni

Január 25-én tartja tisztújítását a Jobbik, a küldöttek két elnökjelölt és 16 alelnökjelölt közül választhatnak. Gyöngyösi Mártont, a Jobbik európai parlamenti képviselőjét újra felkérték az elnökhelyettesi feladatra. A politikust terveiről, céljairól és programjáról kérdeztük.

Miért vállalja a megmérettetést?

2006-ban Vona Gábor meghívására érkeztem a Jobbik közösségébe és 2010-ben ugyancsak az ő felkérésére indultam el országgyűlési képviselőjelöltként, hogy a Parlamentbe bekerülve a Jobbik külpolitikai irányvonaláért feleljek. Ezután nagyon sokáig leginkább, mint szakpolitikus erősítettem a Jobbikot és nem viseltem párttisztségeket. 2018 áprilisában Sneider Tamás kért fel arra, hogy egy kritikus helyzetben vállaljak el egy feladatot és a kongresszuson induljak el elnökhelyettesnek.

Szándékosan mondom, hogy felkérésre és egy feladatra jelentkeztem, nem pedig posztra, hiszen a korábbi szakpolitikusi tevékenységem során sem volt hiányérzetem a munkámat illetően.

Úgy gondolom, hogy a rám bízott feladatot sikerrel elvégeztem, hiszen megakadályoztuk, hogy a Fidesz beépített ügynökeivel és gigabírságaival lerombolja a közösségünket.

Gyöngyösi Márton
Gyöngyösi Márton

Különösen nagy elismerés volt számomra, hogy ezek után Jakab Péter arra kért, folytassam munkámat a párt elnökhelyetteseként. Pétert nagyon tehetséges politikusnak tartom, aki nem csak kiváló szónok, de jól ismeri a magyar emberek gondjait, hiszen évekig pedagógusként dolgozott Miskolcon. Péter ráadásul egy nagyon jó csapatot rakott össze: nyolc olyan alelnökjelöltet ajánlott a tagság figyelmébe, akik a maguk szakterületén már bizonyítottak.

Úgy gondolom, hogy Péter vezetésével egy stabil és határozott elnökség állhat fel, amely az elmúlt közel két év nehézségei után ismét növekedő pályára állíthatja a Jobbikot. Én ehhez szeretném hozzátenni ismereteimet és tapasztalatomat.

Mit kíván elérni politikai közösségében?

A magunk mögött hagyott időszak a megőrzésről szólt: egy épülő diktatórikus rezsim támadásait kellett kiállnunk úgy, hogy korábbi vezetőnk már nem volt közöttünk. Ezt a feladatot a leköszönő elnökség elvégezte és számos területen még előre is tudott lépni. Ahhoz azonban, hogy a Jobbik a 2020-as években is meghatározó politikai erő maradjon, fontos külső és belső reformokra is szükség van.

Én egy érdemelvű pártot szeretnék építeni, ahol a kemény munka a legfontosabb érték és a szakmai alázat a legnagyobb erény.

Mindehhez fontos, hogy meglegyen a megfelelő szellemi alap is persze: ez pedig az a keresztény-konzervatív, nemzeti eszmeiség, melyet magunkénak vallunk.

Mi a programjának üzenete?  

Szilárd értékrendi alap és kitartó munka. Úgy gondolom, hogy a változást mindig magunkon kell kezdeni. Én egy jobban működő, frissebb és az emberek mindennapi problémáira reagáló Jobbikot szeretnék látni, hiszen ez a feltétele annak, hogy a Jobbik egy igazságosabb és szabadabb Magyarország felépítésének résztvevője lehessen.

Gyöngyösi Márton
Gyöngyösi Márton
Koszticsák Szilárd/MTI

Tudom, hogy a 2018 óta eltelt nehéz időszak sokakat arra sarkallhat, hogy visszafelé tekintsenek és ahhoz hasonlítsák most a Jobbikot, hogy milyen volt hat, vagy tíz éve. Én azonban úgy gondolom, hogy előre kell nézni és a jövőben keresni a lehetőségeket.

Ha pedig keresztény és nemzeti értékekről beszélünk, akkor le kell szögezni, hogy mi nem saját magunkat akarjuk szórakoztatni a magunkra aggatott címkékkel.

Nekem a valódi kereszténység és a valódi nemzeti értékek azt jelentik, hogy valóban mind a 13 millió magyar embert szolgálnunk kell. Ha valaki ezt nem érzi magáénak, énekelhet akár könnyekig meghatódva is a nemzetről: hamisan fog szólni. Nem az a kérdés, hogy ki mit gondol összetett politikai összefüggésekről, hanem az, hogy miben segíthetünk?

Mire büszke eddigi pályafutása, közéleti tevékenysége során?

Idén lesz tíz éve, hogy először léptem át képviselőként a Magyar Országgyűlés küszöbét és immár több mint fél éve vagyok az Európai Parlament tagja. Ezalatt a tíz év alatt sok dolog történt, amelyre büszkének lehet lenni. Részese lehettem annak, ahogy egy a Parlamentbe frissen bekerült, fiatal és időnként meggondolatlan csapatból a Jobbik egy érett, komoly párttá vált.

Büszke vagyok a béruniós kezdeményezésünkre, mellyel felhívtuk Európa és a magyar közvélemény figyelmét is az európai országok közötti ordító jövedelmi különbségekre és amelynek során sok új szövetségest szereztünk ahhoz a küzdelemhez, amelyet egy igazságosabb Magyarországért és Európáért folytatunk.

Talán egyesek számára meglepő lehet, de büszke vagyok az elmúlt két évre is.

2018 nyarán nem sokan fogadtak volna arra, hogy a Jobbik tényező marad a magyar politikában, de mi felálltunk a legnehezebb helyzetben is és folytattuk a munkát, aminek a gyümölcse a 2019. októberi siker az önkormányzati választásokon. Óriási eredmény, hogy túl tudtunk lendülni azon a levertségen, amelyet tavalyelőtt éreztünk. Ehhez magam is igyekeztem hozzátenni a magam részét.

Gyöngyösi Márton
Gyöngyösi Márton

Az árulókkal könyörtelenül leszámoltunk, a párt költségvetését stabil alapokra helyeztük és megújítottuk a kommunikációs eszközeinket, nem utolsósorban pedig készítettünk egy olyan európai parlamenti programot, amely hosszú évekre útmutatóul szolgálhat számunkra. Noha a 2019 májusi eredmény magán viseli két gigabírság és az ellehetetlenítésünket célzó támadások nyomait, az azóta eltelt időszakban a nemzetközi színtéren is sikerült megújítani a Jobbikról kialakult képet és megmutatni, hogy a demokratikus Magyarország nem képzelhető el egy valódi jobbközép politikai közösség nélkül.

Hol látja a Jobbik szerepét, feladatát a közeljövőben, 2022-ben?

Az önkormányzati választások megmutatták, hogy az ellenzéki koordinációnak nincs alternatívája. Aki az együttműködést gyengíti, vagy akadályozni próbálja bármilyen indokkal, az akarva-akaratlanul is a Fideszt segíti.

Az ellenzéki koordináción belül ugyanakkor szükség van egy jobbközép pólusra, amit a Jobbik tud képviselni.

Én úgy gondolom, hogy a legfontosabb feladatunk az, hogy azon dolgozzunk, hogy Magyarország újra visszatérjen az európai demokráciák közé, egy igazságosabb és szabadabb ország legyen. A sikeres munkához azonban tovább kell erősödnünk és minden választókörzetben erős csapatra van szükségünk, hogy az ellenzéki koordináción belül minél több esélyes képviselőjelöltet tudjunk felállítani.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A karanténszabályok megsértése miatti szankciók szigorításáról szavaznak hétfőn

Az Országgyűlés hétfőn egynapos ülést tart, amelyen szigoríthatja a karanténszabályok megsértése miatti szankciókat. Az ülés 11 órakor …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: