Otthon / Friss hírek / 50 millió forintot ülésezett, bulizott el a Fidesz – magyarnarancs.hu

50 millió forintot ülésezett, bulizott el a Fidesz – magyarnarancs.hu

A Mészáros wellnesszállodájába kihelyezett Fidesz-frakcióülések 30 millióba, az egyéb rendezvények 20 millióba kerültek tavaly. Az autóbérlésre 66 milliót szánnak.

Derakasan költötte vendéglátási szolgáltatásokra az adófizetők pénzét a Fidesz országgyűlési frakciója tavaly.

Ahogy ez már évek óta megszokott, tavaly is két alkalommal tartott kihelyezett frakcióülést a kormánypárt képviselőcsoportja – egyet a tavaszi, egyet pedig az őszi parlamenti szezon előtt. Mindkét alkalommal a Hunguest Hotelsben szálltak meg a fideszes és KDNP-s politikusok, hogy meghallgassák Orbán Viktor útmutatásait.

Mint közismert, a szállodalánc már jó ideje Mészáros Lőrinc érdekeltsége. Igaz, lassan nincs olyan nagy hotel az országban, amely képes egyszerre 133 embert – ennyi képviselői hellyel bír a Fidesz és a KDNP együtt az Országgyűlésben – vendégül látni, s nincs még kormányközeli tulajdonban.

Orbán-beszéd és szauna

Az őszi ülésszakot előkészítő, a balatonalmádi Hotel Bál Resortban rendezett kétnapos októberi összetartás 13,8 millió forintba, a februári rendezvény 14 millió forintba került a Fidesz-frakció parlament.hu-n található beszámolója szerint.

Kocsis Máté és Harrach Péter sajtótájékoztatója tavaly Balatonalmádibanos frakcióüléséKocsis Máté és Harrach Péter sajtótájékoztatója tavaly Balatonalmádibanos frakcióülésé

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Sok ez vagy kevés? Durva számítással egy fideszes képviselő vendéglátása naponta 56 ezer forintba került, ami kedvezményesnek éppen nem mondható. A wellneszhotel idei téli szuperakciója szerint két főnek, két éj 40 ezer forintba kerül. S persze a fentebbi összegért a képviselők nemcsak aludhattak a hotelben Orbán kimerítő, rendszerint több órás helyzetértékelő beszéde, a miniszterek, frakcióvezetők előadása után, de úszhattak, pezsgőfürdőzhettek, szaunázhattak is, ha kedvük úgy tartotta.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy 2018-hoz képest kétmillióval olcsóbban hozták ki a csapatépítést 2019-ben: az egy évvel korábbi, velencei dzsembori ugyanis 16 millióba került.

Szülinap?

De nemcsak ezekre a rendezvényekre költött a frakció tavaly. Az Országgyűlés üvegzseboldaláról tudható, hogy 2019. május 31-re vonatkozó szerződéskötési/módosítási dátummal két megbízást adott Kocsis Máté. A Városligetben a Tópart nevű egységet, illetve a Városliget Cafét működtető Csónakázótó Vendéglátóipari Kft.-vel 9 millió, a Human Telex Kft.-nek 11 millió forintra szerződtek. A május 31-i dátum azért érdekes, mert az a miniszterelnök születésnapja, tehát nem zárható ki, hogy Orbán ünneplése is ebből ment.

Simicskó István érkezik a Fidesz-KDNP kihelyezett ülésére a velencei szállodába 2018-banSimicskó István érkezik a Fidesz-KDNP kihelyezett ülésére a velencei szállodába 2018-ban

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szerettük volna tisztázni Kocsis Máté frakcióvezetővel, hogy milyen rendezvényekre költötték el ezt a 20 milliót, hány főt láttak vendégül, de hiába kerestük kitartóan, sem tőle, sem az Országgyűlés sajtóirodájától nem kaptunk választ.

Közeli helyeken

A két rendezvényszervező közül a Human Telex az érdekesebb. Tavaly novemberig a Fradit működtető FTC Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál is érdekelt volt a cégben. A Human Telex honlapján Orosz jelenleg is new business directorként mosolyog. Érdemes azt is felidézni, az atlatszo.hu 2016-ban írta meg: a Human Telex népszerűsíthette a 2024-es budapesti olimpia rendezését a Média Insight Kft.-vel, a keretszerződés 900 millió forintról szólt.

A Csónakázótó Kft.-ről egy éve írt a Népszava: a napilap 2019 januárjában számolt be arról, hogy az előző év utolsó napjaiban a Fidesz igen drága rendezvényre költött milliókat. A Csónakázótó 2018. december 17-én 8 millió forintért rendezte meg a kormánypárt év végi állófogadását. A lap arra is emlékeztetett, hogy a társaságban társtulajdonos a Valton-vezér, Varga Lajos a hozzá köthető CFTP Hungary Kft. révén.

A parlamenti üvegzseboldal csak a Fidesz-frakcióval kapcsolatban tartalmaz rendezvényszervezés tárgyú megbízásokat. E tájékoztatás szerint más képviselőcsoportok erre nem költöttek frakciópénzből.

Autóbérlés: 66 millió

Bár kérdéseinkre nem válaszolt a Fidesz-frakció, az hamar kiderült, hogy levelünket elolvasták. A frakcióvezetőnél ugyanis rákérdeztünk arra is, kinek a részére bérelnek autót a Porsche Hungáriától. Az üvegzseboldalon a megállapodás aláírójaként Kocsis Máté neve szerepel, és kérdésünk feltételekor még a bérlés havi értéke is olvasható volt: 410 ezer forint. Ám kérdéseink elküldése után ezt az utóbbit ezt törölték az oldalról.

A szerződésről annyit tudható, hogy 2019 októbere és 2021 márciusa között 66 millió forintért bérelnek autót. De ennél több nem. A Fidesz azt sem árulta el nekünk, hány autót bérelnek, de azt sem, hogy milyen kocsi(ka)t és ki(k)nek.

Havi 400 ezer forintos bérlés elég tág teret ad utazási élményeink fokozásához. A piaci adatok szerint 200 ezer forintból már luxuskategóriájú, néhány éves autót is lehet bérelni. Találtunk 1.6-os BMW-t fél évre 250 ezer forintért, vadonatúj 2 ezer köbcentis Skoda Superbet 400 ezerért, de a legfullosabb, 3 ezer köbcentis, sportluxust nyújtó Audi 7-est is elvihetünk tartós bérletben havi 435 ezer forintért. Ha úgy tetszik, 360 ezerből mikrobusszal is furikázhatunk.

Nemcsak a Fidesz bérelt autót az utóbbi időben. Az üvegzseboldal szerint Gyöngyösi Márton frakcióvezető megbízásából a Jobbik tíz autót bérelt 100 ezer és 900 ezer forint közötti díjakért fél évre 2018-ban.

https://magyarnarancs.hu/belpol/50-millio-forintot-ulesezett-bulizott-el-a-fidesz-126292

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: