Otthon / Friss hírek / Az államtitkár szerint nemzeti érdek növelni Magyarország részesedését az űriparban
A kép illusztráció

Az államtitkár szerint nemzeti érdek növelni Magyarország részesedését az űriparban

Akár 10 milliárd forintot is költhet erre a következő években Magyarország, de a külügyi államtitkár igyekezett mindenkit megnyugtatni, az oroszok beszámítják a „magyar hozzáadott szellemi értéket is.”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dmitij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatója már tavaly decemberben megállapodtak a magyar-orosz űrkutatási projektek elindításáról, valamint a Nemzetközi Űrállomásra 2024-2025-ben felküldendő magyar űrhajós kiválasztásának megkezdéséről.

Később Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a témában azt mondta, szerinte egyáltalán nem számít drágának 10 milliárd forintot költeni a következő években arra, hogy 2024-25-ben magyar űrhajós mehessen a világűrbe. Úgy vélte, az egész magyar tudományos élet jelentősen profitálhat az Oroszországgal közösen indított űrkutatási programból, amelyre „Magyarország az űrtechnológia terén elért kiemelkedő eredményei alapján kapott lehetőséget. A Nemzetközi Űrállomás élettartalma alatt csak néhány száz űrhajósnak adatik meg az, hogy ott dolgozhasson, így óriási dolog, ha valaki bekerül ebbe a klubba.”

Most Vadai Ágnes (DK) kérdezte arról parlamenti írásbeli kérdés formájában a Külügyminisztériumot, hogy van-e Magyarországnak többmilliárd forintja erre a projektre. Magyar Levente külügyi államtitkár válaszolt, szerinte

magyar érdek az, hogy növeljük hazánk részesedését az űriparban, szellemi és technológiai teljesítményünkkel a lehető legnagyobb mértékben járuljunk hozzá az űrkutatáshoz.

Magyar azt mondta, a következő három évben nagyjából 7-10 milliárd forintos költségben kell gondolkodni ezen a téren, „ugyanakkor a magyar hozzáadott szellemi értéket és a magyar kutatási eredményeket az orosz fél beszámítja a magyar fél pénzügyi szerepvállalásába.”

Forrás:  Hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A kormány szerint “bizakodásra ad okot”, hogy egy hónap alatt 32 ezren veszítették el a munkájukat

Akárcsak az, hogy a munkanélküliek átlagos létszáma harmadik negyedévben 208 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalékos …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: