Otthon / Friss hírek / Felfüggesztett börtönt kapott a feleségével takaríttató polgármester – hvg.hu

Felfüggesztett börtönt kapott a feleségével takaríttató polgármester – hvg.hu

Az alsószentmártoni polgármestert hűtlen kezelésért ítélték el.

Felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Baranya megyei Alsószentmárton független polgármesterét.

A Pécsi Törvényszék az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, hogy másodfokon meghozott ítéletével a bíróság helybenhagyta a Siklósi Járásbíróság nyáron meghozott határozatát.

Ennek értelmében Budai Lászlót, Alsószentmárton 2019 őszén újraválasztott független polgármesterét nyolc hónap börtönre és 1 millió 248 ezer forint erejéig vagyonelkobzásra ítélték; a bíróság a szabadságvesztés büntetésének végrehajtását egy évre felfüggesztette.

A bírósági közlemény szerint a polgármester a 2014-es megválasztását követően úgy határozott, hogy az önkormányzati épületek takarításával a feleségét bízza meg. A településvezető utasítására a falu alpolgármestere – az ügy másodrendű vádlottja – kötött megbízási szerződést a nővel.

A feleség a takarítást napi két munkaórában végezte el, viszont ezért teljes munkaidős fizetést, nettó 130 ezer forintot kapott.

A bíróság megállapítása szerint 2014 és 2016 között az önkormányzat a megbízási szerződések alapján közel két és félmillió forintot fizetett ki a polgármester feleségének, ez pedig több mint havi 116 ezer forinttal haladta meg a munkáért járó indokolt havi összeget.

Az ügy másodrendű vádlottját hűtlen kezelés miatt mondta ki bűnösnek a bíróság, ezért őt 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, emellett szintén 1 millió 248 ezer forint erejéig rendeltek el vele szemben vagyonelkobzást.

https://hvg.hu/itthon/20200130_Felfuggesztett_bortonbuntetesre_iteltek_Alsoszentmarton_polgarmesteret

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: