Otthon / Friss hírek / Ötmilliárdos segélyprogramot valósít meg Magyarország Ugandában – hvg.hu

Ötmilliárdos segélyprogramot valósít meg Magyarország Ugandában – hvg.hu

Magyarország 16 millió eurós fejlesztési segélyprogramot valósít meg Ugandában – közölte a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön az MTI-vel.

Orbán Balázs telefonon nyilatkozva elmondta, hogy szerdáig háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodott a kelet-afrikai országban, amely fontos partnere Magyarországnak. Uganda a magyar kormány által a közelmúltban elfogadott Afrika-stratégiájának egyik kulcsországa, illetve a migráció kiváltó okainak megszüntetése érdekében humanitárius akciókat végző Hungary Helps program kiemelt célterülete is – hangsúlyozta.

Orbán Balázs ismertetése szerint Uganda a menekülteket befogadó harmadik legnagyobb állama a világnak; a kelet-afrikai országban jelenleg majdnem 1,4 millió menekült tartózkodik, akik a többi között fegyveres konfliktusok, járványok, politikai instabilitás és a gazdasági kilátástalanság miatt hagyták el hazájukat.

A térség tradicionálisan egyik legstabilabb államaként Uganda mindent elkövet azért, hogy az országban lévő menekültekkel megfelelően bánjon és a válsághelyzetek elmúlása után ösztönzi a menekültek hazatérését – mutatott rá az államtitkár hozzátéve, hogy ezért Uganda kiváló partnere a Hungary Helps programnak.

“A kezdeményezés célkitűzése, hogy a segítséget kell odavinni, és nem a bajt idehozni” – összegzett Orbán Balázs, akinek közlése szerint “az ugandai kormány ebben partnere Magyarországnak”.

A konkrétumokról elmondta, hogy Magyarország 16 millió eurós(nagyjából 5,4 milliárd forintos) fejlesztési segélyprogramot valósít meg az országban, amely több ezer ember alapvető életkörülményein javít.

Annak keretében a többi között a menekültek ellátására szolgáló telepek ivóvízellátását, továbbá a migrációs és menekültügyi rendszert is fejlesztik. A fejlesztések kibervédelmi képességek kialakítását is tartalmazzák – részletezte.

A Miniszterelnökség MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint Orbán Balázs hivatalos látogatása során Ecweru Musával, a menekültügyi és katasztrófaelhárítási minisztérium államminiszterével, Oryem Okellóval, a külügyminisztérium államminiszterével és Ely Tumwine tábornokkal, Uganda biztonsági miniszterével folytatott megbeszélést.

https://hvg.hu/itthon/20200130_Otmilliardos_segelyprogramot_visz_Magyarorszag_Ugandaba

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Tíznapos oltókampányt hirdetett a kormány, 45 év felett mindenkit beoltanának

Két emailt is kaptak kedden kora este a háziorvosok „az elkövetkező két hét oltási programjáról” …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: