Otthon / Barcsi hírek / EZER BARCSI-ÉS KÖRNYÉKBELI EMBER VÁRJA 25 ÉVE, HOGY AZ ÁLLAM VÉGRE KIFIZESSE ŐKET! 

EZER BARCSI-ÉS KÖRNYÉKBELI EMBER VÁRJA 25 ÉVE, HOGY AZ ÁLLAM VÉGRE KIFIZESSE ŐKET! 

 

„Padláslesöprés NERsevik módra, avagy meddig várjon még ezer ember a jogos jussára?” – címmel tette fel az Agrárminiszternek írt írásbeli kérdését a Jobbik Barcson élő alelnöke, Ander Balázs. 

Valaha a dél-somogyi térség legnagyobb munkaadója volt a barcsi Vörös Csillag MgTsz. Megalakulásának, fénykorának, aztán a rendszerváltás utáni hanyatlásának krónikája az agrártörténelem lapjaira tartozik. Illetve tartozna, ha nem lenne még egy függő ügy, ami országosan is kuriózumjelleget biztosít az egész ügynek. Van ugyanis még nagyjából 1700 hektárnyi föld, ami az egykori TSZ-tagokat illetve dolgozókat illetné. Csakhogy az állam 25 éve gátolja, hogy ezt eladják, és így Józsi bácsi és Mari néni végre valami pénzhez jusson. Zömmel nagyon értékes erdőterületekről van szó, amiért az állam egyes kiszivárgott elképzelések szerint most potom pénzt fizetne. Tulajdonképpen szarért- húgyért venné el a tulajdonosoktól.

 

„A természetvédelmi oltalom alatt álló, de kártalanításba nem vont egykori maradványterületek országosan mintegy 2000 hektárnyi területet érintenek. Ezeknek döntő többsége, csaknem 1700 hektár a Vörös Csillag MgTsz jogutódja, a barcsi Dráva-Coop Mezőgazdasági Szövetkezet (továbbiakban: Szövetkezet) szövetkezeti földhasználatában áll, illetve a Szövetkezet tulajdonába tartozik. Az értékes földekre huszonöt évvel ezelőtt tette rá a kezét a magyar állam oly módon, hogy egyetlen lehetséges elidegenítési célként az államot megjelölve, azokat a Duna-Dráva Nemzeti Parknak (továbbiakban: DDNP) szánva, megtiltotta azok értékesítését. Magyarán, az elidegenítési tilalommal negyed évszázada blokkolják ezeket a földeket a DDNP részére. Ezzel nem is lenne probléma, hiszen nem az állami tulajdonba vétellel lenne a gond, ugyanis azt a Szövetkezet és annak tagsága immáron huszonöt éve várja. A gond a nevetséges értéken történő eltulajdonítás. A gyanú szerint gyakorlatilag einstandolnák ezeket a földeket.” – fogalmazta meg Ander Balázs írásbeli kérdésének bevezetőjében. 

A jobbikos országgyűlési képviselő egyébként már többször kezdeményezte költségvetési módosító javaslataiban, hogy rendezzék végre az áldatlan állapotokat: 

„Le kellene folytatni a normális, piaci értékeknek megfelelő áron történő kisajátítást, hogy a földekért járó összeget az eredeti vagyonnevesítés szerint lehessen kiosztani a tagok, illetve azok örökösei között. Ezért jómagam mind a 2020. évi költségvetéshez, mind pedig a korábbi büdzsékhez benyújtottam azt a módosító javaslatomat, amelyik ezt az igazságtalan helyzetet kívánta volna kezelni. Sajnálatos módon a kormánypárti többség – benne a térség egyéniben megválasztott országgyűlési képviselőjével – ezeket rendre lesöpörte az asztalról.” – írta a politikus. 

A Jobbik országgyűlési képviselője mintegy 2 milliárd forintban nevesítette azt az összeget, amit a barcsi embereknek kellene, hogy fizessen az állam: 

„Csakhogy Barcson mintegy ezer család, megalázó nyugdíjból nyomorgó idősek, kisgyerekes párok, továbbtanulásra kuporgató fiatalok várják, hogy az érintett – majdnem 1700 hektár – 

földterületért megkapják az értékének megfelelő kártalanítás összegét, hektáronként legalább egymillió, azaz összesen és hozzávetőlegesen másfél-kétmilliárd forintot. 

A negyed évszázada húzódó felháborító történet a rendszerváltás utáni kárpótlási vesszőfutás utolsó fejezete. A regnáló hatalom szégyene lesz, ha olyan módon fogják végrehajtani, mint ahogy az a földtörvény tervezett módosításából kiviláglik: aranykoronánként gyalázatosan alacsony, 50.000 Ft-os összeget fizetnének a földekért. Ez szántóterület esetén hellyel-közzel még rendben is lenne, viszont a 2-3 AK-s besorolású erdők esetében (ahol a hektáronkénti piaci ár a több millió forintot is elérheti) gyakorlatilag a pofátlan kifosztással egyenértékű!” 

A dél-somogyi ellenzéki honatya az általa jegyzett dokumentumban bicskanyitogató anomáliákra is felhívta az agrárminiszter figyelmét. Miközben gazdag külföldi nagybirtokostól hektáronként 2,5 millió forintért vette meg az állam a földeket, a barcsi TSZ tagjainak viszont ennek a töredékét is alig fizetnék ki. 

„Döbbenetes az aránytalanság, elképesztő az igazságtalanság, ha emellé odatesszük, hogy Somogy megyében van olyan külföldről betelepedett nagybirtokos, akitől hektáronként két és fél millió forintért vásárolta fel a magyar állam az osztatlan közös tulajdonban lévő – a szóban forgó Barcs környéki területeknél jóval értéktelenebb – erdőterületeit. Ezzel szemben hektáronként 100-150.000 forinttal szúrnák ki a Dráva-Coop Mezőgazdasági Szövetkezet tagjainak, a valóban „korán kelő és keményen dolgozó” kisembereknek a szemét.” 

Ander Balázs a törvényesített állami korrupció veszélyére is rávilágított írásbeli kérdésében: 

„A jelenlegi forgatókönyv alapján, ugye, nem sértődnek meg, ha nagyon sokan lopásként tekintenének erre az aktusra? Ugye, nem veszik zokon, ha azt mondjuk, nagyon nem járja, hogy most az állam az olcsón kivásárolni tervezett földeket ugyan valamivel drágábban (mindenképpen pluszos egyenleget produkálva), de még mindig nagyon olcsón elkótyavetyélje valamelyik kiválasztott kormányközeli cimborának? (Örvendetes lenne, ha nem az a széltében beszélt szcenárió érvényesülne, hogy az állam a törvénymódosítás értelmében fizetne hektáronként 100-150.000 Ft-ot a Szövetkezetnek, majd példának okáért ennek duplájáért (de még mindig a valós érték töredékéért) eladja azokat. Ezzel az akcióval ugyan alsó hangon is 100-200 millió forint hasznot tudnának kimutatni, csak éppen az egyszerű szövetkezeti tagok rovására! Ugyanis őket mintegy 1,5 milliárdnyi jogos jusstól fosztanák meg, viszont ezzel egyidejűleg pont ekkora összeget hagynának bent az új vásárló zsebében…)” 

Portálunk véleménye szerint nagyon durva lépés lenne, ha az állam nem fizetné ki azt a pénzt, ami megjár az érintetteknek, s a földek irreálisan olcsó áron jutnának mondjuk a nemzeti park birtokába. De ez még a jobbik eset lenne, hiszen így legalább állami tulajdonba kerülne ez a csaknem 1700 hektárnyi terület. Az viszont tényleg pofátlan húzás lenne, ha végül valamelyik narancsos haver tehetné rá extrém alacsony áron a kezét. A képlet egyszerű! Fizessék ki a föld valódi árát, az pedig kerüljön azokhoz, akiket tényleg megillet! 

„Kérdezem: hajlandók-e végre piaci áron kifizetni a Dráva-Coop Mezőgazdasági Szövetkezetet, s rajta keresztül a két és fél évtizede semmibe vett szövetkezeti tagokat, továbbá azok örököseit? Miért söprik le immáron tizedik éve önök is a jogos követeléseket? Miért gondolják úgy, hogy 2020-ban is helye van a padláslesöprésnek?” – tette fel végül Ander Balázs a kérdést. 

   

Oldalunk izgatottan várja az Agrárminiszter válaszát, és csak reménykedni tudunk benne, hogy tényleg nem tér vissza az ’50-es évek rákosista padláslesöprése, amikor a bolsevik elvtársak mindent vittek a parasztembertől, ami mozdítható volt. 

https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=12465

R.

Kiemelt kép forrása: Blog-xFree.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Gyöngyösi: “Sem a Krímben, sem Luganszkban, sem Nigerben nem jártam”

Korábban hírt adtunk róla, hogy a Jobbik azonnali hatállyal felfüggesztette Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: