Otthon / Friss hírek / Hová tűnt két riporter Vuhanban? – hvg.hu

Hová tűnt két riporter Vuhanban? – hvg.hu

Fang Bing és Csen Csiu-si arra tett ígéretet, hogy bemutatja, mi történik valójában Vuhanban a koronavírus áldozataival. Egy ideje egyikükről sincs hír – írja a BBC.

A vuhani üzletember Fang Bing január 25-én töltötte fel első videóját a YouTube-csatornájára. Civilből lett újságíró, aki azt ígérte követőinek, hogy bemutatja az igazságot arról, hogyan kezelik a hatóságok kialakult helyzetet a koronavírus-járvány karantén alá vett, lezárt gócpontjában, és hogyan kezelik azokat, akiket megbetegített a kórokozó.

A YouTube-ot betiltották Kínában, ám úgynevezett virtuális magánhálózatokon (VPN) keresztül elérhetőek az oda feltöltött videók. Fang Bing első feltöltött felvételeit, amelyeken többnyire azt lehetett látni, hogy a külvilágtól elzárt Vuhan egyes pontjain milyen állapotok uralkodnak, ezernél alig többen nézték meg.

Február 1-jei videóját azonban – amelyen nyolc egymásra pakolt holttest is látható egy kisteherautóban egy kórház előtt – rövid idő alatt 200 ezres nézettséget produkált.

Még aznap este Fangot rendőrök keresték fel az otthonában, és kihallgatták. El is vitték magukkal, később azonban egy figyelmeztetés után mégis hazaengedték. február 9-én aztán a férfi egy 13 másodperces felvételt posztolt, amelyen azt mondta: „Lázadjatok, emberek. A kormány hatalma kerüljön vissza az emberekhez.” Azóta nem jelentkezett újabb videóval.

Rajta kívül egy másik civilből lett férfi is tudósítani kezdett Vuhanból. Csen Csiu-si emberi jogi ügyekkel foglalkozó jogászból lett újságíró, és már volt ismertsége a hozzá hasonló aktivisták körében. Főleg azután, hogy rendszeresen hírt adott a tavaly nyári, hongkongi tüntetésekről.

Tudósításai miatt – állította korábban – a hatóságok zaklatni kezdték, és végül el is hallgattatták: több mint 700 ezer követővel rendelkező közösségi oldalait törölték.

Októberben aztán új YouTube-fiókot regisztrált, amelyre mostanra 400 ezren iratkoztak fel, a Twitteren pedig 265 ezren követik.

Január végén döntött úgy, hogy Vuhanba utazik, hogy bemutassa, mi is folyik a városban valójában. Több kórházba is ellátogatott, dokumentálta az állapotokat, betegekkel beszélgetett. Tudta, hogy amit csinál, veszélyes, erről a BBC újságírójának, John Sudworth-nek is beszélt február elején. „A cenzúra nagyon szigorú, és lezárják a követőim fiókjait, ha megosztják a tartalmaimat” – magyarázta akkor.

Február 7-én aztán Twitter-oldalán, amelyet egy barátja kezel, rövid videóüzenet jelent meg, amelyben az édesanyja arról beszélt, hogy a fiának egy nappal korábban nyoma veszett. Barátja később egy másik videóban arra utalt, hogy karanténba kényszeríthették.

A kínai hatóságok hivatalosan semmit sem közöltek a két férfiról. Patrick Poon, az Amnesty International egyik kutatója szerint továbbra sem világos, hogy mi történt velük. „A kínai hatóságoknak értesíteniük kellene a családjukat, és biztosítaniuk kellene, hogy jogi képviseletet kérhessenek. Ha ezt nem teszik meg, tartani lehet attól, hogy kínzásnak vagy másféle kegyetlen bánásmódnak vannak kitéve” – magyarázta.

Köztudott, hogy Peking igyekszik elhallgattatni a kifelé beszélő aktivistákat, és igyekszik azt mutatni, hogy képes kontrollálni a vírus terjedését. A Human Rights Watch szerint a látszat fenntartása és a kritikusok elhallghattatása ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb a kínai vezetésnek, mint a valós járványellenes intézkedések.

Ezt mutatja az is, ami Li Ven-lianggal, a figyelmet az új koronavírusra felhívó orvossal történt. A 33 éves szemész még december elején figyelt fel a hasonló tüneteket produkáló betegekre, és figyelmeztette a kollégáit, a helyi kórház és a pártalapszervezet vezetői azonban arra kényszerítette, hogy önkritikát gyakorolva rémhírterjesztőnek minősítse magát. A férfi a múlt héten halt bele a koronavírus-fertőzésbe.

A koronavírus-fertőzésről valamennyi cikkünket megtalálja ezen a linken.

(BBC)

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kövér visszautasította, hogy Orbán elmondja, miért számolt be az MTI Mészáros válásáról

Mi is beszámoltunk arról, hogy a jobbikos Stummer János rákérdezett Orbán Viktornál, miért fontosabb az MTI-nek Mészáros …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: