Otthon / Friss hírek / A Fidesz szó nélkül lesöpörte a fiatalok személyijövedelemadó-mentességére tett javaslatot

A Fidesz szó nélkül lesöpörte a fiatalok személyijövedelemadó-mentességére tett javaslatot

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága hétfőn tárgyalhatott volna a fiatalok személyijövedelemadó-mentességét célzó határozati javaslatról,

azonban a jobbikos Jakab Péter és Farkas Gergely beadványát úgy utasította el a testület kormánypárti többsége, hogy azt egyetlen egy szóval sem indokolták meg a fideszes politikusok.

Szájzártörvénybe zárva

Míg korábban volt arra lehetősége az ellenzéki frakcióknak, hogy a parlamenti bizottságokban elkaszált javaslatukat a plenáris ülés elé vigyék, addig a szájzártörvény szigorítása után erre már nincs mód, így egy-egy nagyobb társadalmi hatással járó ellenzéki javaslatot nem kell leszavaznia a teljes Fidesz-frakciónak a szélesebb nyilvánosság előtt (pl.: aktanyilvánosság). A február elsejétől érvénybe lépett szabályozás értelmében a fiatalok szja-mentességének is már csak egy esélye van, hogy a felkerüljön a magyar törvényhozás napirendjére, ha a Törvényalkotási bizottság fideszes többsége erre hajlandóságot mutatna. Bár erre sok esély nincs.

Több pénzt kell hagyni a fiataloknál

– ezzel indokolta Jakab Péter a javaslatát. Az ülés után úgy fogalmazott,

arra kértek volna támogatást a kormányoldal részéről, hogy a személyijövedelem adó befizetése alól mentesítsék a 29 év alatti munkavállalókat,

ezáltal minimum 15 százalékos béremelést realizálhattak volna.

Erre van nemzetközi példa is,Lengyelországban a 26 év alatti fiatalokat mentesítették a 18 százalékos szja megfizetése alól, aminek azonnali béremelés lett az eredménye, és ezáltal csökkent az elvándorlás mértéke is – hangsúlyozta a Jobbik elnöke.

“A Fidesz azonban azt gondolta, hogy erre kár pénzt áldozni”

– tette hozzá.

Jakab Péter
Jakab Péter a bizottság előtt

A politikus emlékeztetett, javaslatában 40 milliárd forintról van szó, miközben 400 milliárd forint van adócsökkentésre átcsoportosítva a költségvetésben, az is egyértelmű, hogyha pénzt hagyunk a magyar fiataloknál, akkor abból ők vásárolni is fognak, további adóbevételt generálva – magyarázta.

Jakab Péter továbbra is furcsállta, hogy Orbán Viktor az évértékelőjében nem tudta megmondani, honnan fog pénzt szerezni a magyar családoknak a válság idején.

“Amikor a magyar kormány leszavazza a magyar emberek érdekében született javaslatokat, akkor a saját maga sírját ássa, és saját magát fogja belelökni”

– mondta a jobbikos politikus, hozzátéve, erre már van példa, a dunaújvárosi időközin a teljes népességből 10-ből 1 ember szavazott a Fideszre.

Még a Mikulás-csomagot is

A Gazdasági bizottság ülésén hasonlóan járt Stummer János határozati javaslata is. Egy szó nélkül utasította el a napirendre vételt a kormánypárti többség.

Stummer János
Stummer János a bizottsági ülésen

A Jobbik országgyűlési képviselője

“a gyermekeknek szánt ajándékok adómentessé tételéről”

címmel nyújtott be törvényjavaslatot.Ezzel a javaslattal tették volna könnyebbé, hogy a munkahelyi közösségek és önkormányzatok minél nagyobb örömet tudjanak szerezni a gyermekeknek. Ugyanis a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint még a Mikulás-csomag ajándékozása kapcsán is keletkezhet adókötelezettség, amelyet a „szponzoráló” munkáltatónak, kifizetőnek kell bevallania és megfizetnie.

A pitiáner a kulcsszó

– sóhajtott fel Stummer János az ülést követően. Ez azért nem egy olyan tétel a mindenkori költségvetésben, amely annyira megterhelné Magyarországot, hogy azt ne lehetne túlélni – tette hozzá.

“Ennek ellenére látjuk, hogy nem az az érdekes, hogy mi van leírva a papírra, hanem az, hogy ki nyújtja be. És én azt gondolom, hogyha egy új országot akarunk építeni, akkor ezen a hozzáálláson kell változtatni”

– hangsúlyozta a politikus.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: