Otthon / Friss hírek / Ádertől remél kegyelmet Orbán vendéglátója, aki azóta sem vonult börtönbe – hvg.hu

Ádertől remél kegyelmet Orbán vendéglátója, aki azóta sem vonult börtönbe – hvg.hu

Bocskai Péterre 2018 novemberében szabtak ki jogerős börtönbüntetést, de még nem vonult be. A 2014-es választáskor Orbán Viktor miniszterelnök nála kávézott.

Noha 2018 novemberében jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. korábbi igazgatóját, Bocskai Péter azóta sem vonult börtönbe – írja a 24.hu.

Arról, hogy Bocskai szabadlábon van, először a Momentum szabolcsi szervezetének elnöke, Babosi György tett utalást, majd Hadházy Ákos független parlamenti képviselő próbálta megtudni a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától (BVOP), hogy Bocskai megkezdte-e már a büntetését,

kérdésére azonban nem kapott választ.

Bocskai Péter a vádatiratban foglaltak szerint az önkormányzati tulajdonú cég vezetőjeként a földutak karbantartásáért, az útfelújítási és útstabilizálási munkákért is felelt. 2012 szeptemberében olyan vállalkozási szerződést kötött a harmadrendű vádlottal, amelyről a bíróság szerint tudta, hogy az abban foglalt munkákat az nem végzi el. Vádlott-társai a jogszerűség látszata érdekében a teljesítmény-igazolásokat aláírták, ezért a számlák ellenértékét kifizették.

Az ügylettel hárman összesen majdnem 33 millió forint kárt okoztak az önkormányzati cégnek.

Bocskaira első fokon négy év börtönbüntetést szabtak ki, valamint négy évre eltiltották a közügyektől, de a városi cégvezetőt végül – folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt – két év börtönbüntetésre és két év közügyektől eltiltásra ítélte jogerősen a Debreceni Ítélőtábla. Ez 2018 novemberében történt.

24.hu most megkereste BVOP-t, amely azt közölte a lappal,

hogy Bocskai Péter nevű fogvatartott nem szerepel a nyilvántartásukban, vagyis a több mint egy éve jogerősen elítélt férfi még mindig nem kezdte meg börtönbüntetését.

Az már a Nyíregyházi Törvényszék tájékoztatásából derült ki, hogy Bocskai Péter a jogerős ítélet után „megromlott egészségügyi állapotára” hivatkozva 2019. február 22-éig halasztást kapott, hogy bevonuljon a börtönbe. Ezt meg akarta hosszabbíttatni, ám a kérelmét tavaly márciusban véglegesen elutasította a bíróság, a BVOP március 28-án pedig elrendelte a férfi büntetésének végrehajtását.

Bocskai időközben ismét beadványt nyújtott be, melyben az állt, hogy egészségi állapota miatt kezelés alatt áll, ezért a megadott időpontban nem tudja megkezdeni a büntetés végrehajtását. A férfinak később még egy halasztási kérelme volt, ám azt késés miatt el sem bírálta a bíróság. A volt cégvezető perújítással is próbálkozott, amit tavaly nyáron egymás után utasítottak el a bíróságok – írta az ügyről a portál.

Bocskai 2019 novemberében, szintén egészségi okokra hivatkozva egy kegyelmi kérelmet terjesztett elő, melyben azt kérte, hogy engedjék el a vele szemben jogerősen kiszabott börtönbüntetést, vagy függesszék fel annak végrehajtását, esetleg annak enyhítését szabadságelvonással nem járó büntetésre. A férfi azt is kérte,

hogy a köztársasági elnök mentesítse a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól, melynek elbírálása jelenleg is folyamatban van.

Azt nem tudni, hogy az eljárás alatt felfüggesztették-e a büntetés végrehajtását, de a 24.hu azt írja: vélhetően nem, mivel a BVOP 2020. március 3-ával ismét elrendelte Bocskai büntetésének megkezdését, amire válaszul a férfi azt közölte, hogy orvosi kezelése miatt

csak március 4-én tud bevonulni.

Bocskai Péter a 2014-es választási kampányban lett ismert, miután Orbán Viktor miniszterelnök “váratlanul” megjelent a házban, ahol családjával él. A felvétel még most is megtalálható a kormányfő Facebook-oldalán.

https://hvg.hu/itthon/20200218_ader_janos_kegyelem_bocskai_peter_jogeros_bortonbuntetes_bocskai_peter_orban_viktor_kampanyvideo_2014

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Az Európai Parlament hatékonyabb jogállamisági intézkedéseket akar – napi.hu

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) elfogadta azt a javaslatot, amely …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: