Otthon / Egyéb / Elpusztult a tűzvészben az ausztrál erdők ötöde – hvg.hu

Elpusztult a tűzvészben az ausztrál erdők ötöde – hvg.hu

Egymilliárd állat is halálát lelte a lángok között.

Az ausztrál bozóttüzek hatása sokkal súlyosabb, mint korábban a klímaváltozási előrejelzésekből becsülték: egy új tanulmány szerint egymilliárd állat pusztult el, és a lángok az erdők ötödét, azaz egy magyarországnyi területet perzseltek fel.

A dél-ausztráliai tüzekben 33 ember vesztette életét. 2019 szeptembere és 2020 januárja között nagyjából 5,8 millió hektárnyi erdő égett le Új-Dél-Walesben és Victoria államban.

Ez a kontinens erdős területeinek durván 21 százaléka, ami példátlan az eddigi tűzvészek történetében

– ismertette a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál a Nature Climate Change folyóiratban frissen megjelent publikációk alapján.

Benjamin Sanderson klímatudós, az egyik tanulmány szerzője kiemelte, hogy “a klímatudománynak sokkal jobb munkát kell végeznie”, ha el akarjuk kerülni, hogy a jövőben a klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák felkészületlenül érjenek.

“Minél gyorsabban melegszik a bolygó, annál valószínűbb, hogy meglepetések érnek minket

– hangsúlyozta Sanderson.

Nature Climate Change folyóiratban több további tanulmány foglalkozik az erdőtüzek hatásaival és tanulságaival. Az egyik szerint az ausztrál bozóttüzek a kontinensen és globálisan is minden korábbi erdőtüzet felülmúltak.

A klímaváltozással való közvetlen kapcsolatot még elemzik, de a tudósok korábban már megállapították, hogy az éghajlatváltozás és az úgynevezett tűzidőjárás – a magas hőmérséklet, erős szél és alacsony páratartalom kombinációjának – súlyossága és gyakorisága között van kapcsolat.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kövér visszautasította, hogy Orbán elmondja, miért számolt be az MTI Mészáros válásáról

Mi is beszámoltunk arról, hogy a jobbikos Stummer János rákérdezett Orbán Viktornál, miért fontosabb az MTI-nek Mészáros …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: