Otthon / oktatás / Kásler: szeptembertől már az új tanterv szerint tanulnak a diákok

Kásler: szeptembertől már az új tanterv szerint tanulnak a diákok

Az emberi erőforrások minisztere szerint “szeptemberre minden elkészül”, és a következő tanévben bevezetik a megújult Nemzeti alaptantervet (Nat), illetve kerettanterveket (ket) az iskolákban. Kásler Miklós erről a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt kedd reggel.

A tárcavezető azt mondta: a “tankönyvek készen lesznek, a tankönyvek kiadása és forgalmazása biztosítható”, és “semmilyen körülményt” nem lát, “ami akadályozná a következő tanévben a Nat és a ket-ek bevezetését”.

Hangsúlyozta: a tantervek rendkívül hosszú megbeszéléssorozat után, konszenzus alapján jöttek létre, figyelembe véve az első változatra érkezett körülbelül ezer észrevételt. Ennek eredményeként olyan alap- és kerettantervek jöttek létre, amelyek minden magyar gyermek számára ugyanazt az alapvető ismeretanyagot közvetítik, függetlenül a gyerekek szociális és földrajzi helyzetétől.

Az új tanterv “értékorientált, korszerű módszerekre és eszközökre támaszkodik, gyermekközpontú, emellett hazafias szemléletű” – hangoztatta a miniszter.

Megjegyezte:

“soha nem tudjuk elérni, hogy mindenki elégedett legyen, de ez a tanterv a jelenlegi adottságok alapján készült, és lényeges továbblépést jelent az előző tantervhez képest”.

A miniszter szerint a kritikák “nem érdemi észrevételek”, hanem “politikai megfontolások”.

Mint beszámoltunk róla, határozati javaslatban szólította fel a kormányt az alaptanterv visszavonására a Jobbik. Brenner Koloman, a párt országgyűlési képviselője ezt azzal indokolta, hogy a dokumentum nem reagál az oktatás legégetőbb problémáira.

„Ez az új változatú Nemzeti alaptanterv nem nemzeti és nem alaptanterv.”

A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint új NAT a pedagógusok és a diákok túlterheltségét sem orvosolja, hiszen alacsonyabb óraszámokat ígér, miközben a korábbinál jóval több tananyagot ír elő.

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Az új felnőttképzési törvény miatt a magántanárok inkább visszaadják a vállalkozóit

2020. január 1-től hatályos az új Felnőttképzési törvény, amely érzékeny személyes adatok megadására és kezelésére …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: