Otthon / Friss hírek / Európai Bizottság: Aggasztó a magyarországi tanárhiány

Európai Bizottság: Aggasztó a magyarországi tanárhiány

Csak a szokásos: Orbánékkal ellentétben a számok nem hazudnak. A jelentés szerint a lesújtó helyzet az alacsony bérek miatt alakult ki.

2017-ben a tanárok 41 százaléka 50 éves vagy annál idősebb volt, mindössze 6 százalékuk volt 30 év alatti. Ráadásul igen magas a lemorzsolódási arány a pedagógusi alapképzésben, a végzetteknek csak kevesebb mint fele kezdi meg a szakmát, sokan pedig még eddig sem jutnak el.

A pályakezdő pedagógusok száma Magyarországon nem kompenzálja a nyugdíjba vonulók számát.

– mutat rá a jelentés, mely kitér az okokra is. Ezek közül az egyik és talán a legjelentősebb az, hogy alacsonyak a fizetések.

A pedagógusok fizetését legutóbb 2013-ban korrigálták a nemzeti átlagbértől való eltérés megszüntetése érdekében. 2019-re a tanárok fizetésének a nemzeti átlagbérhez viszonyított szintje ismét a korrekció előtti szint közelébe csökkent.

– derült ki a dokumentumból.

image_1

Közben Káslerék verik a mellüket a pedagógusok bérének szánalmas, 10%-os emelése miatt, amit a PDSZ egyébként egyszerűen csak nyomorult pótléknak nevezett.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A kukából kellett ennie a 13 éves fiúnak, miközben 2 éves öccsét ellátták a szülei, ezért féltékenységből az aknába dobta testvérét, aki megfulladt

Többszörösen minősített emberölés miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség azzal a 13 éves fiatallal szemben, …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: