Otthon / Friss hírek / Zuhannak a tőzsdék a koronavírus miatt

Zuhannak a tőzsdék a koronavírus miatt

Zuhantak a főbb értéktőzsdék irányadó indexei szerte a világban pénteken, jelezve, hogy a befektetők egyre inkább tartanak attól, hogy nagyon súlyos pénzügyi következményekkel járhat, ha az új koronavírus által Kínában kirobbantott járvány globális méreteket ölt.

Az európai piacok délelőtt teljesen megadták magukat a félelemnek, és nagy valószínűséggel a legrosszabb hetüket zárják a 2008/9-es pénzügyi világválság óta. Eddigi napi mélypontján a hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as mutató 4,64 százalékos, a londoni FTSE-100 index 4,65 százalékos, a frankfurti DAX-30 mutató 5,23 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 4,61 százalékos mínuszban is járt, mielőtt megjelentek a vásárlók is.

Kora délutánra valamelyest csökkentek a veszteségek, de így is túlnyomórészt több mint 3 százalékos mínuszokban álltak az irányadó indexek. Két órakor a londoni FTSE-100 index 3,22 százalékos, a frankfurti DAX-index 3,39 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 2,88 százalékos veszteséget mutatott. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 3,02 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 3,06 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 3,17 százalékkal volt alacsonyabb a csütörtöki záróértékénél.

A DAX értéke múlt péntekhez képest több mint 12 százalékkal esett vissza, ilyen meredek csökkenésre 2011 nyara, a görög adósságválság kirobbanása óta nem volt példa.

Pénteken a British Airways és az Iberia légitársaságok anyavállalata, az International Airlines Groupe (IAG) arra figyelmeztetett, hogy az utazások korlátozásának következtében csökkenő kereslet hatására legalább 2 százalékkal szűkíti kapacitását. Az EasyJet diszkont légitársaság szintén jelezte, hogy jelentősen csökkent a kereslet az észak-olaszországi úti célok, de más európai országok iránt is. Az IAG árfolyama egy hét alatt 23 százalékot, az EasyJeté pedig 29 százalékot veszített értékéből.

A világ legnagyobb vegyipari konszernje, a német BASF ugyancsak arra hívta fel a figyelmet pénteken, hogy az idei világgazdasági kilátásokat nagyon erős bizonytalanságok övezik, és a növekedést jelentősen visszaveti a kereslet csökkenése és a termelés akadozása a koronavírus-járvánnyal összefüggésben.

Az európai nyitás előtt Ázsiában már gyászos véget ért a nap. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója ezer pontos mínuszban is járt, mivel a jen árfolyamának a főbb devizákkal szembeni erősödése megtépázta az exportorientált vállalatok árfolyamát. A Nikkei végül 3,67 százalékos, 805,27 pontos mínuszban, 21 142,96 ponton, közel hathavi mélyponton fejezte be a kereskedést, míg Sanghajban 3,71 százalékos, Hongkongban 2,42 százalékos, Szöulban pedig 3,3 százalékos veszteségben zárt az irányadó index pénteken.

New Yorkban csütörtökön ugyancsak hosszú évek óta példátlan mértékű veszteségeket szenvedtek el az indexek, és 2008 októbere óta a legrosszabb hetet zárhatják, ha pénteken is folytatódik a csökkenés. A határidős indexek alapján 1 százalék körüli mínuszokban indulhat a kereskedés.

A Dow Jones ipari átlag 1190,95 ponttal, 4,42 százalékkal, 25 766,64 pontra, hathavi mélypontra, az S&P 500-as index 4,42 százalékkal, 2978,76 pontra, több mint négyhavi mélypontra, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 4,61 százalékkal, 8566,48 pontra, közel háromhavi mélypontra zuhant a csütörtöki zárásban.

A Dow Jones pontban kifejezve még soha nem csökkent ekkorát egy nap alatt, és a hét első négy napja alatt már 3225,77 pontot, 11,1 százalékot veszített értékéből. Az S&P 500-as index utoljára 2011-ben esett ilyen nagy mértékben egy nap alatt, és az egy héttel korábbi történelmi csúcsértékéhez képest 12 százalékkal csökkent értéke, ami azt jelenti, hogy korrekciós szakaszba lépett.

A koronavírusról szóló híreinket itt találod.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A kukából kellett ennie a 13 éves fiúnak, miközben 2 éves öccsét ellátták a szülei, ezért féltékenységből az aknába dobta testvérét, aki megfulladt

Többszörösen minősített emberölés miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség azzal a 13 éves fiatallal szemben, …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: