Otthon / Friss hírek / Az EU sem tudja, hogy eddig mennyi pénzt fizettek a törököknek a menekültek miatt?

Az EU sem tudja, hogy eddig mennyi pénzt fizettek a törököknek a menekültek miatt?

Recep Tayyip Erdogan hétfőn Brüsszelbe látogatott, hogy a migrációs helyzetről tárgyaljon, az EU vezetői mellett találkozott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is. Utóbbival tartott sajtótájékoztatóján a török elnök hangsúlyozta:

Törökország az egyetlen NATO-tag, amely farkasszemet néz az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel és 3,7 millió menekültnek biztosított helyet az országban, ezért az elszenvedett veszteségek nyomán konkrét támogatást vár a katonai szervezettől.

Erdogan emlékeztetett arra, hogy a török-szír határ egyben a NATO délkeleti határa is, tehát nem kizárólag régiós konfliktusról van szó, biztonsági és humanitárus okok miatt Európa is érintett, ezért “megkülönböztetés, politikai feltételek és késedelem nélkül” elengedhetetlen, hogy minden szövetséges tagállam szolidaritást mutasson velük.

Kérdés, hogy lesz-e megoldás

Stoltenberg sok konkrétumot nem mondott, szerinte továbbra is számos intézkedéssel támogatják a szíriai fenyegetéseknek kitett Törökország védelmét, a migráció pedig közös kihívás. A görög-török határ háborús állapotára jól láthatóan nincs egyelőre megoldásuk, de reménykednek benne, hogy a magasszintű megbeszélések Ankara és az EU között előrelépést hoznak. Ebből a szempontból fontos a NATO szerepe is, ugyanis épp két tagállamuk rohamrendőrei próbálják áttolni a menekülteket egyik vagy másik oldalra.

Nem világos, hogy fizettek-e

Erdogan szerint az EU nagyjából csak a 2016-os megállapodásban rögzített hatmilliárd euró felét folyósította Törökországnak, míg az Európai Bizottság szerint elküldték a teljes összeget, de annak egy részét nem közvetlenül a török kormánynak, hanem segélyszervezeteknek. Erdogan szerint országa eddig 40 milliárd dollárt fordított a menekültekre.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is nyilatkozott a sajtónak a megbeszélés után, ez alapján nem teljesen világos, hogy most akkor utaltak-e a törököknek, és ha igen, mennyit. Michel bejelentette, hogy a következő napokban közös uniós-török delegáció vizsgálja hatmilliárdos teljesítés elmaradt részleteit és az együttműködés folytatásának lehetőségeit.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Jakab Péter: “Ma a kormány bejelentette: a vírus támad, az ország meg bezár”

Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, elnöke a közösségi oldalán reagált a mai bejelentett kormányzati korlátozásokra, az …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: