Otthon / Friss hírek / Román csendőröket hívtak a magyar határhoz, az olaszországi román vendégmunkások nem akarnak karanténba vonulni

Román csendőröket hívtak a magyar határhoz, az olaszországi román vendégmunkások nem akarnak karanténba vonulni

A karantén ellen tiltakozó Olaszországból hazatérő román állampolgárok miatt mozgósítani kellett a román rendőrséget és csendőrséget a magyar-román határ több átkelőjén – közölték kedd este romániai hírforrások.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a Kiszombor-Nagycsanád határátkelőhelyen 12 román állampolgár próbált három olasz rendszámú gépkocsival belépni kedd délután Romániába. A mindegyikükkel kitöltetett nyilatkozatba azt írták, hogy az olaszországi Torinóból jönnek, de amikor megtudták, hogy 14 napra karanténba kell vonulniuk, megváltoztatták a nyilatkozatukat, és azt közölték, hogy Németországból érkeztek.

A határnál félreállított román állampolgárok ellenszegültek a román határrendészeknek, és követelték, hogy engedjék őket folytatni az útjukat. A határrendészeknek a rendőrség és csendőrség segítségét kellett kérniük a helyzet lecsillapítására.

Hasonló helyzetről számolt be a Digi 24 hírtelevízió is a Csanádpalota-Nagylak autópálya-határátkelőtől. A hírtelevíziónak az Arad megyei egészségügyi igazgatóság vezetője mondta el, hogy 23 Olaszországból érkező román állampolgár nem akarta elfogadni, hogy karanténba kell vonulnia. Őket is a csendőrség és a rendőrség segítségével tudták csak lecsillapítani. Ők később a karanténbeli körülmények ellen is lázadtak, ezért a hatóságok átvitték őket egy másik orvosi vesztegzárra kijelölt épületbe.

A SpecialArad.ro helyi portál arról számolt be, hogy Olaszországból visszatérő románok egy csoportja elbarikádozta magát Nadab faluban, a karanténra kijelölt épületben, így a hatóságok nem tudják onnan kiemelni azt a férfit, akinek kedd este pozitív lett a koronavírus-tesztje.

A hírtelevíziók arról számoltak be, hogy sok hazatérő román megpróbálja kijátszani az óvintézkedéseket. Olyanok is voltak, akik komppal áthajóztak Görögországba, és Görögországon, Bulgárián keresztül próbáltak hazajutni országukba, a határnál pedig azt nyilatkozták, hogy Görögországból jönnek.

A hétfőn este hozott intézkedéseknek megfelelően minden Olaszországból hazatérő román karanténba kerül Romániában. A hatóságok napok óta arra kérik az Olaszországban élő románokat, hogy ne induljanak haza, hiszen fennáll a veszélye, hogy épp az itthoni szeretteiket fertőzik meg koronavírussal. Hétfőn este pedig elrendelték, hogy minden Olaszországból hazatérőt 14 napra karanténba kell helyezni. A román kormány képviselői szerint jogi következményei lesznek, ha valaki hamis nyilatkozatot ad arról, hogy honnan jön.

Románia számára az jelenti a legnagyobb egészségügyi kockázatot, hogy mintegy 1,2 millió román állampolgár él és dolgozik a koronavírus által legjobban sújtott Olaszországban, több százezer éppen azokban a tartományokban, amelyek a fertőzés gócpontjainak számítanak.

Kedd estére 29-re emelkedett a romániai koronavírus-fertőzések száma. A keddi napon 12 új esetet regisztráltak, többségüket Bukarestben.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: