Otthon / Egyéb / Vidéken az emberek több mint 40 százaléka megélhetési gondokkal küzd – magyarhang.org

Vidéken az emberek több mint 40 százaléka megélhetési gondokkal küzd – magyarhang.org

Budapesten a válaszadók 29 százaléka jelezte, hogy a jövedelméből nem tud rendszeresen félretenni, a vidéki magyar városokban élők között 31 százalék, a kistelepüléseken élőknél pedig ez az arány már elérte a 43 százalékot – írja az MTI az Intrum követeléskezelő nemzetközi felmérésére hivatkozva.

A közlemény szerint a 2019. őszén készített reprezentatív felmérésben 24 európai országból 24 ezer európai – köztük 1000 magyar – állampolgár vett részt.
Az Európai fogyasztói fizetési jelentés arra mutatott rá, hogy a települések között minden európai országban vannak megélhetési különbségek, de ezek általában jóval kisebbek annál mint amit Magyarországon mértek. Hasonlóan nagy eltéréseket csak Lettországban, Litvániában és Portugáliában találtak, míg a visegrádi országokban, ahogy a legtöbb nyugat-európai országban, szintén jóval kevésbé jellemző a kistelepülések lemaradása.

A közlemény idézte Deszpot Károlyt, az Intrum Magyarországi értékesítési és üzletfejlesztési igazgatóját, aki elmondta, hogy bár az elmúlt 3-4 évben tapasztalható erőteljes gazdasági fejlődés általában pozitívan hatott a lakosság fizetőképességére, a növekedést nem egyenletesen érzékelik az emberek az egyes régiókban. Hozzátette, a gazdasági fejlődéssel egyidőben az árak is emelkednek és ez a folyamat szintén a vidéki lakosságot érinti hátrányosabban, mint a budapestieket.

Ezt támasztja alá, hogy míg a fővárosi válaszolók 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a kiadásaik gyorsabban nőnek, mint a jövedelmük, a vidéki városokban élők között már 56 százalék, a kistelepülések lakói között pedig 64 százalék volt ez az arány.

Arról is beszámoltak, hogy Budapesten a legtöbben (40 százalék) a lakbért nevezték legfontosabb rendszeres kiadásuknak. Ugyanakkor megjegyezték, aktívan csak a fővárosiak 32 százaléka gyűjt lakásra, kétszer annyian, mint a falvakban élők, és valamivel többen, mind a vidéki városok lakosai. A kistelepüléseken élők közül a legtöbben elsősorban nyugdíjra gyűjtenek – 42 százalék – Budapesten ez az arány csak 35 százalék. A kisebb városokban élők pedig oktatásra tesznek félre a legnagyobb arányban, 50 százalékuk elsősorban erre tervez költeni a megtakarításából.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Állítsák le a kaszinókat és a templomokat is, adjanak 80 százalékos bértámogatást – ellenzéki reakciók a lezárásra

Csütörtökön újabb szigorításokról döntött a kormány, az iskolákat, óvodákat és boltokat is bezárják. Összeszedtük a Gulyás …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: