Otthon / Egyéb / Volánbusz-dolgozó: “Nemhogy naponta kétszer, egyszer sem látjuk a takarítókat”

Volánbusz-dolgozó: “Nemhogy naponta kétszer, egyszer sem látjuk a takarítókat”

Áldatlan állapotokról számolt be lapunk érdeklődésére egy Volánbusznál dolgozó buszsofőr.. A közlekedési társaság alkalmazottja szerint sem ő, sem kollégái nem tapasztalták meg a Volánbusz által bejelentett “soron kívüli higiéniai intézkedéseket”, a tisztítószert saját maguk veszik meg, ők takarítanak, ráadásul még a sofőrvárókban sem mindig van kézfertőtlenítő.

Pedig a közlekedési társaság március 6-án kiadott közleményében számos higiéniai intézkedést jelentettek be. Tájékoztatásuk szerint a Volánbusz “a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében az országos tisztifőorvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai alapján soron kívüli higiéniai intézkedéseket vezetett be országszerte utasai és munkavállalói védelmében”. Mint írják: az intézkedések keretében fokozottan takarítják az autóbusz-állomásokat és a járműveket, vírusölő szerrel mossák le a kapaszkodókat, kézfertőtlenítő szerrel látják el a munkahelyi mosdókat és tisztálkodó helyiségeket.

“Semmi. Gyakorlatilag abban kimerül a védekezés, hogy különböző papírokat fénymásolnak a védekezés fontosságáról, de egyebet nem igen látni”

– mondta érdeklődésünkre egy volánbuszos dolgozó.

A neve elhallgatását kérő munkavállaló elmondása szerint a sofőrök saját védelmük érdekében maguk viszik fel a buszra a tisztítószereket, maguk takarítanak, ők veszik a seprűt, viszik a forró vizet.

“Nemhogy naponta kétszer, egyszer sem látjuk a takarítókat”

– tette hozzá.

A volános dolgozó emlékeztetett arra is, hogy nagyon sok a nyugdíjas utazójuk, tehát pont a legveszélyeztetettebb réteg van így a legnagyobb veszélyben.

“Bocsánat, egyszer volt, bár sok köszönet nem volt benne. Három spriccelés után és nem egészen két perc után távozott” – mondta arra a kérdésünkre, hogy van-e egyáltalán takarító személyzet.

“Jellemző, hogy a takarítónő azt mondta, hogy nem az van benne, mint ami a dobozban van. Majd három fújással végzett is és távozott”

Szerinte nevetséges és szomorú, hogy egy állami cégnél ennyire semmibe vegyék a higiéniai szabályokat, koronavírus ide, koronavírus oda.

Mint ugyanis kiderült, eddig sem állt a cég a helyzet magaslatán, már ami a takarítást illeti.

“Hagyjuk a koronavírust: amikor a buszon végzik el a dolgukat egyes utasok, vagy éppen hányják össze magukat, akkor sem fertőtlenítik le a buszt”

Rákérdeztünk a dolgozók körében tapasztalt hangulatra is, a fentiek fényében a válasz sem meglepő:

“Nagyon sokan azon gondolkodunk, hogy elmegyünk betegszabadságra. Van olyan sofőrváró, ahol sem kézfertőtlenítő, sem törlőkendő nincs. Még látszatintézkedés sem történt. Volt, hogy a takarítónak akartam fizetni egy ezrest, hogy legalább az ablakokat takarítsa le, nekem erre két járat között nincs időm”

Március 9-én a Volánbusz vezetése és a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége tárgyalóasztalhoz ült, ahol a szakszervezet is arról tájékoztatta a társaságot, a központilag előírt eljárások nem történnek meg és az autóbusz vezetőket nem látják el fertőtlenítő szerekkel.

A Volánbusz szerint – bár a társaság “mindent megtesz annak érdekében, hogy az autóbuszok fertőtlenítése megtörténjen és az autóbuszvezetőket kézfertőtlenítő szerekkel lássa el”-,

de jelenleg a piacon képtelenek beszerezni ezeket a fertőtlenítőket, folyamatosan figyelik a kínálatot és kísérelik meg az anyagok beszerzését, majd kiosztását.

A társaság érvelése annak fényében meglepő, hogy tudomásunk szerint az országban nincs hiány olyan fertőtlenítő szerekből, melyekre szüksége lehetne az állami cégnek.

Rig Lajos: a fertőtlenítés a járványügyi szabályozás tekintetében az első és legfontosabb alapintézkedés

“Kiemelt területnek kéne kezelni a tömegközlekedést és a járműveket, hiszen ezen naponta több száz vagy több ezer ember utazik. Ráadásul sokszor pont a legveszélyeztetettebb réteg, a nyugdíjasok”

– mondta érdeklődésünkre Rig Lajos. A Jobbik egészségügyi szakpolitikusa szerint az alapvető higiénia a legfontosabb, a buszok megállási idejében fertőtleníteni kell.

Rig szerint a járványügyi szabályozás tekintetében ez az első és a legfontosabb alapintézkedés kellene, hogy legyen.

A takarítás elmaradásáról szólva a politikus emlékeztetett, ez nem egyedi eset.

“Egy egészségügyi intézményeben is vállalkozók végzik ezt a munkát, akik lehet, hogy fel sem készültek erre. Ők egy eszköz tisztítására vannak felkészülve, de itt ugye fertőtlenítésre van szükség, amely speciális kezelést igényel.”

Hozzátette: minden ilyen szernek van behatási ideje, ezt ki kell várni, ez lehet félóra, egy óra, és csak utána állhat szolgálatba a busz.

“Emellett a személyvédelem ugyanilyen fontos, vagyis a személyi higiéniát is biztosítani kell. Ez a Volán feladata és felelőssége, vagyis végső soron az államé.”

Volános beszélgetőpartnerünk szerint pedig a Volánbusz vezetése nagyon is tisztában van a helyzet súlyosságával, igaz, ők vélhetően nem busszal járnak dolgozni.

“Higgye el, a társaság felső vezetői közül ma egyik sem ültetné fel a járatokra a gyereküket vagy a szüleiket ezekre”

Kérdésünkre, hogy mennyire lehet általános a fentebb leírt helyzet, azt mondta: Zala, Somogy, Hajdú-Bihar és Nógrád megyei kollégák is ugyanezt tapasztalták. Mint mondta, volt olyan kolléga, aki azt írta, hogy

“Mióta a cégnél vagyok, nem kaptam üléstakarítást sem, nemhogy fertőtlenítést”

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Légszomj a falun – így érinti a vidéket a Covid-járvány

Oltástagadás, maszkhiány, katonai járőrözés és tragikus halálesetek. A Viharsaroktól a Balaton-felvidékig kérdeztünk utána, mennyire sújtja …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: