Otthon / Friss hírek / Államtitkár: “Meddig van járvány? Ameddig a járványhelyzet orvosilag indokolt”

Államtitkár: “Meddig van járvány? Ameddig a járványhelyzet orvosilag indokolt”

Az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága csütörtök kora délután tárgyalt a felhatalmazási törvényként elhíresült koronavírus-csomagról, azonban ez már csak egy méltatlan lezárása volt a hét elején Orbán Viktor nagyívű parlamenti beszédével megkezdett kormánypárti politikai komédiának.

A legfontosabb megállapítás az, hogy sem a kabinetnek, sem pedig a Fidesz-KDNP-nek nem áll szándékában összehívni egy rendkívüli parlamenti ülést annak érdekében, hogy a veszélyhelyzet kihirdetését követő rendeleteket megerősítse a parlament akár még ezen a héten.

De bebizonyosodott az is, hogy nem mondott igazat Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, amikor néhány órával korábban még arról beszélt, hogy az Alaptörvénynek megfelelően veszélyhelyzetben is működtetni akarja a kormány a parlamentet. Ugyanis

a Fidesz-KDNP politikusai továbbra kitartanak amellett, hogy az Orbán-kormány rendeleteiről nem kell szavaznia a Háznak.
Egyébként legalább annyi felelősségérzete volt most a Fidesznek, hogy most a testület ülésére nem rángatták be az igazolt koronavírus-fertőzött beteggel kapcsolatba kerülő országgyűlési képviselőjüket, B. Nagy Lászlót.

A már megismert álláspontok továbbra sem közeledtek, ami azt jelenti, hogy várhatóan 5 nap múlva,

jövőhét kedden fogja megadni a kormánypárti kétharmad a felhatalmazást a kormánynak ahhoz, hogy a továbbiakban parlamenti jóváhagyás nélkül, a veszélyhelyzet egész idejére alkosson rendeleteket.

Persze, az Országgyűlésnek joga lesz hatályon kívül helyezni intézkedéseket, azonban csak akkor, ha a kormányt adó kétharmad ehhez áldását adja.

Jellemző a kormánypárti hozzáállásra, hogy az ellenzék egyetlen módosítóját sem támogatták az Országgyűlés Igazságügyi bizottságában sem, ahogy arról a szocialista Varga László is beszámolt plénum előtt.

Már-már a tragikomikumba fordult, amikor a KDNP-s Vejkey Imre arról beszélt, hogy a parlament ellenőrző szerepének kiiktatásával a kormány gyorsabban tud dönteni, miközben a kancelláriaminiszter pont arról beszélt, hogy azért nem tudták időben a parlament elé terjeszteni a koronavírus-törvényt, mert az Igazságügyi Minisztérium sokáig dolgozott a szövegen.

Persze, akármin is dolgoztak a tárcánál, arra továbbra sincs magyarázat, hogy március 12. óta miért nem terjesztett egyetlen rendeletet sem a kormány az Országgyűlés elé.

A legcinikusabb  politikus díját azonban Völner Pál államtitkár zsebelheti be.

A vitát lezárva arról beszélt, hogy a kormány javaslatában van időkorlát, méghozzá a veszélyhelyzet.

“Meddig áll fent a járványügyi veszélyhelyzet? Ameddig járvány van. Meddig van járvány? Ameddig a járványhelyzet orvosilag indokolt”

– magyarázta.

De volt még a tarsolyában: szerinte az ellenzék akarta csapdába csalni a kormányt, amit azzal hárítottak el, hogy nem nyújtották be újra a rendeleteket, mert abból megint

“nemzetközi purparlé lett volna”.
Lemaradtunk

Teljesen érhetetlennek nevezte a kormánypáti politikusok hozzáállását a jobbikos Dudás Róbert, hangsúlyozva: a Fidesz-KDNP semmilyen módosító-javaslatot nem fogad el az ellenzék részéről. Miközben a Jobbik is teljesen nyitott lenne bármilyen hosszú kormányzati felhatalmazásra, amennyiben az határozott időre szól – mondta érdeklődésünkre a bizottsági tag.

Dudás Róbert kitért arra is, hogy bár a szavakban a kormánypártok számára a legfontosabb a gyorsaság, joggal érezhetik úgy a magyarok, hogy a járvány elleni védekezésben le vagyunk maradva a többi európai országtól. Bukarestben minden embert tesztelnének, míg az EU tagállamaiban különböző mértékben kompenzálják a megélhetésüket vesztett munkavállalók bérkiesését.

“Nálunk semmi ilyen lépés nincs, pusztán az Orbán-kormány hatalmának bebetonozásán dolgozik a Fidesz”

– közölte a jobbikos politikus,

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Hazatért 502 magyar a vesztegzár alá helyezett tiroli térségből

Négy autóbuszból és a közel 150 személygépkocsiból álló konvojjal hazatért hétfő éjjel 502 magyar a …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: