Otthon / Friss hírek / Többmillió magyar, az ellenzék, és már az ENSZ is aggódik Orbán hatalmi törekvései miatt

Többmillió magyar, az ellenzék, és már az ENSZ is aggódik Orbán hatalmi törekvései miatt

Érdekes, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője szerint is aggasztó, hogy a magyar kormány egy világjárvány elleni küzdelem során is saját érdekeit előtérbe helyezve, korlátlan hatalomhoz igyekszik jutni.

Rupert Colville tegnap Genfben kijelentette,

Az ENSZ aggodalommal figyeli a magyarországi fejleményeket, ahol a kormány egy törvényjavaslat előterjesztésével kitolná a COVID-19 világjárvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet határidejét.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője szerint a törvényjavaslat szinte korlátlan hatalommal ruházná fel az Orbán-kormányt a rendelettel történő kormányzáshoz, és egyértelmű határidő nélkül egyszerűen megkerüli a parlamenti ellenőrzést. Colville hozzátette:

A nemzetközi szabályok értelmében a „veszélyhelyzeti kormányzásnak” és az ehhez kapcsolódó intézkedéseknek szigorúan átmeneti jellegűeknek kell lenniük, a jelenlegi helyzet kezelésére korlátozva, és megfelelő biztosítékokat kell tartalmazniuk. Emellett jelentős jogalkotási és igazságügyi felügyelet alatt kell maradniuk.

A szóvivő kitért arra is, hogy a törvényjavaslat szerint öt évig terjedő börtönbüntetést lehet kiszabni azokra, akik hamis vagy torz információkat terjesztenek, amelyek befolyásolhatják a kormánynak az egészségügyi válságra adott válaszát. Colville szerint foglalkozni kell ugyan a dezinformálás elleni harccal, ez a jogszabály azonban „a jelenlegi formájában negatívan befolyásolhatja az újságírók törvényes munkáját, és befolyásolhatja a véleménynyilvánítás szabadságát Magyarországon”.

Ezért is sürgetik a magyar kormányt,

hogy biztosítsa, hogy az általa hozott intézkedések összhangban legyenek a nemzetközi jogi kötelezettségekkel.

Eddig is teljesen egyértelmű volt, hogy a kormány lex Covidja egyáltalán nem befolyásolja a járvány elleni védekezést. Ahogyan az is, hogy Magyarország miniszterelnöke nem a korona ellen, hanem a koronáért harcol. Ez pedig már az ENSZ számára is világos.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Szijjártó szerint nincs abban semmi meglepő, ha a magyar kormány kémszoftvert vásárol

„Nincs abban semmi meglepő”, ha Magyarország külföldről vásárol speciális kémszoftvert, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: