Otthon / Friss hírek / Operatív törzs: nincs olyan teszt, amely a járvány terjedését bármilyen szinten befolyásolja

Operatív törzs: nincs olyan teszt, amely a járvány terjedését bármilyen szinten befolyásolja

 

“108 egészségügyi intézmény élére neveztek ki kórházparancsnokot a miniszterelnök”

– kezdte szokásos napi sajtótájékoztatóját az Operatív törzs képviseletében Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, hozzátéve, hogy életek múlhatnak majd azon, hogy a következő időszakban azok az adatok, amik a kórházaktól származnak, pontosak legyenek, ezáltal pedig szervezni lehessen a rendelkezésre álló eszközöket.

Leszögezte: orvosszakmai kérdésekben nem foglalhatnak állást, nem tehetnek javaslatot és nem hozhatnak döntéseket a kórházparancsnokok. Másrészt kötelező együttműködniük a kórházak igazgatóival.

Két dologban kell az intézmények igazgatóinak számot adnia a kórházparancsnokoknak:

  • a vagyonbiztonsági kérdésekben,
  • és a járványügyi szabályok betartásában.

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília szerint jelenleg még mindig a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk, azonban az ország egész területén nagyjából egyenletesen oszlik meg a fertőzöttek száma, így nem beszélhetünk gócpontról.

Emlékeztetett, hogy jelenleg 447 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, amelyből 34-en gyógyultan távoztak, ugyanakkor 15-en életüket vesztették. A mai napon elhunyt két személy 90 év feletti, krónikus betegséggel küzdő személy volt.

Müller Cecília szerint a pénteken elrendelt kijárási korlátozások segítik a járvány terjedésének megakadályozását. A tesztekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: nagyon sokféle kering szerte a világban, ráadásul ezek többsége bevizsgálatlan, hiszen a járvány olyan helyzetbe hozta a gyártókat, hogy valamivel próbálják megközelíteni  a fertőzősek igazolását.

“Nincs olyan teszt, amely a járvány terjedését meggátolja, vagy bármilyen szinten befolyásolja”

– emelte ki, hozzátéve, hogy a tesztelés csupán információt nyújt, de a járvány terjedésében nem játszik olyan mértékben szerepet, hogy egy gyorsteszt ezt elősegítse. Közölte, a mintavételek és a laboratóriumi vizsgálatok száma nagymértékben emelkedik, azokból eddig több mint 13 300-at végeztek el.

Müller Cecília újságírói kérdésre úgy felelt, hogy a mentő azokban az esetekben megy gyorstesztet végezni, ha a háziorvos úgy dönt, hogy a tünetek alapján felmerül a fertőzés gyanúja.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról számolt be, hogy Magyarország csatlakozik az Európai Bizottság polgári védelmi programjához. Ennek keretein belül az Európai Unió egy helyen halmoz fel a védelemhez szükséges eszközökből, ezáltal pedig Magyarország igényt nyújthat be ezekre.

Az operatív törzs álláspontja szerint nincs szükség az időkorlát módosítására – például a piacok esetében -, és kérik az embereket, hogy a megváltozott szabályokhoz igazítsák beszerzéseiket.

A kijárási korlátozással kapcsolatban elmondta, hogy a korlátozást megszegőkkel szemben:

  • 660 intézkedés figyelmeztetéssel zárult,
  • 15 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki,
  • 75 fővel szemben pedig szabálysértési feljelentést kellet tenniük,
  • 9037 esetben került sor idáig hatósági házi karantén elrendelésére,
  • 163 esetben kellett szabálysértési feljelentést tenni a hatósági házi karantént megszegőkkel,
  • 97 esetben helyszíni bírságot szabtak ki,
  • 14 esetben pedig figyelmeztettek.

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

ERESZténydemokrácia fesLőfokon

Nem, nem SZJ-ről szeretnék írni. Akkor sem, ha ő nem egy átlagos homoszexuális polgártársunk, ami …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: