Otthon / Egyéb / senki nem tud semmit erről a vírusról, de a dokik és az ápolók nem pánikolnak” – 24.hu

senki nem tud semmit erről a vírusról, de a dokik és az ápolók nem pánikolnak” – 24.hu

K. 39,6 fokos lázzal és szinte fulladást előidéző köhögéssel került be a Szent László Kórházba március 27-én. Ő és a felesége is elkapta a koronavírust. Tizenkét napot töltött kórházban, feleségét viszont hazaengedték még azelőtt, hogy meglett volna az első teszt eredménye. Nemcsak ők, hanem barátaik is megfertőződtek. Náluk a mentősök által elvégzett teszt negatív lett, pedig ugyanolyan rosszul voltak, mint K. és a felesége. Később magánlaborban vizsgáltatták meg magukat, és kiderült, ők is átestek a fertőzésen. K. azt mondja, le a kalappal a Szent László Kórház dolgozói előtt. Április 7-én hazamehetett, interjúnk másnap készült, írásban, amikor K. már otthon lábadozott.

Pontosan nem tudnám megmondani. Az biztos, hogy február végén Bécsben voltunk, operaelőadásra volt jegyünk. A feleségemmel és négy magyar barátunkkal voltunk, de mivel az előadás elmaradt, elmentünk múzeumba, sétálni, gasztrotúráztunk, élveztük a jó időt. Hazafelé megálltunk Tatán ebédelni, de ott már csak négyen voltunk. Viszont a tünetek megjelenése előtt pár nappal, március 13-án, pénteken még együtt vacsoráztunk hatan Budapesten, majd másnap ebédeltünk is ugyanekkora körben.

A társaság tagjai is elkapták a vírust?

A társaság legidősebb tagjai nem. A feleségemnél és a legfiatalabbaknál viszont a március 14-i közös ebéd utáni második vagy harmadik napon megjelentek a tünetek, torokgyulladásuk volt és kezdték elveszíteni a szaglásukat, de arról akkoriban még senki nem beszélt a koronavírus tüneteként. Nálam csak a március 16-i héten jelentkeztek az első tünetek. A feleségemnél és barátainknál izomfájdalom vállban és a karban, nekem a lábamban is.

Ahhoz, hogy gyanakodjunk, hogy koronavírusunk lehet, kellett további egy hét. Addigra már a feleségem és két barátunk is igen magas hőemelkedéssel, lázzal, köhögéssel és borzasztó gyengeséggel küzdött, hol jobban, hol rosszabbul voltak.

A bécsi út után sok helyen megfordult?

Nem, mert önkéntes karanténba vonultunk mindannyian, otthonról dolgoztunk, ahogy elkezdték ezt javasolni. A feleségemnek volt még egy nagy meetingje közvetlenül a szombati ebédünk után, de aztán ő is itthonról dolgozott.

Mikor tesztelték? Hányszor, és hogyan zajlott ez?

Március 27-én teszteltek a Szent László Kórházban. A feleségemet is ekkor. A háziorvosomat kértem, hogy intézze a tesztet, mert akkor már harmadik napja hőemelkedésem volt, gyenge voltam és egyre erősebben köhögtem. A kórházban megvizsgáltak, és mivel a légzésszámom a két és félszerese volt a normálisnak, bent tartottak. Megcsinálták a mellkasröntgent, másnap reggel pedig a torok- és orrkenetet vették le.

Ekkor a mellkasröntgen még nem mutatott tüdőgyulladást, a teszt 24 óra múlva lett kész, pozitív lett az enyém is és a feleségemé is. Őt hazaengedték a vizsgálat és teszt után. A második tesztet tőle két nap múlva, vasárnap vették le, tőlem hétfőn, március 30-án. Ő megint hazamehetett, de persze rögtön elkezdték a hatósági  karantén elrendezését. Én maradtam a kórházban, de az első pozitív teszt után felvittek a 3. emeletre, ahol megkezdték a gyógyításomat. Hétfőn újabb mellkasröntgent csináltak, ami már kimutatta, hogy megkezdődött a tüdőgyulladás.

Figyelnek arra, hogy egészséges életmódot folytassanak? Van olyan betegségük, ami kockázati tényezőnek számít koronavírus esetén, például magas vérnyomás, cukorbetegség?

Egyikünknek sincs semmi, még magas vérnyomás se. Én heti 4-5 alkalommal járok sportolni, a feleségem is kétszer-háromszor edz. 52 éves vagyok, a feleségem 41. A két barátunk, akik szintén megfertőződtek a vírussal, 39 és 44 évesek.

A barátaik tesztjéről, vizsgálatairól mit tud?

A barátaink esete érdekesebb volt, mert ők nagyon betegek voltak otthon, de amikor kérték, hogy csináljanak rajtuk tesztet, először elutasították a kérésüket. Majd aztán kötélnek álltak, és a lakásukban levették a torok-, orr- és garatkenetet, de az eredmény negatív lett. A röhej, hogy elfelejtettek szólni nekik, hogy a kenetvétel előtt 2-4 órával sem inni, sem enni, sem fogat mosni nem szabad. Viszont azóta csináltattak egy tesztet vérből, privát úton, ami pozitív lett, és kimutatta az antitestet a vérükben.

Önöknél mi volt a tünetek sorrendje?

A feleségemnél előbb torokfájás, hidegrázások, hőemelkedés, majd köhögés, a hőemelkedéssel együtt a gyengeség, közben a szaglás és az ízlelés elvesztése. Nálam 2-3 napos késéssel köhögés, hidegrázás, gyengeség, hőemelkedés 2-3 napon át, aztán 3-4 nap láz. Az algopyrin is csak hőemelkedésig tudta visszahozni a hőmérsékletem, és végig nagyon erős fejfájásom volt. A hőemelkedés 37,4-37,8 között mozgott, de amikor lázas lettem, az 39,6-ig is felment. A köhögés egyre erősödött, néha a fulladásig. Gyakorlatilag voltak enyhe levegőhiányos pillanataim a köhögés után, vagy ha felálltam és próbáltam közlekedni.

Volt, hogy kétségbe esett?

Nem vagyok egy kétségbeesős figura.

A felesége tudott önnek segíteni, ápolta önt?

Csak az első hetet töltöttük együtt otthon. Az ő tünetei enyhébbek voltak, bár a napi többszöri hidegrázás nem volt üdítő. Előbb én segítettem neki, majd mire én kezdtem nagyon rosszul lenni, akkorra ő már csak köhögött, és ő segített ki.

A bevásárlást hogyan oldották meg?

Amíg jól voltam, addig hetente egyszer én vásároltam. Utána már csak ételt rendeltünk, mert egy kéthetes tartalékot építettem ki a pincénkben alapdolgokból.

Mikor és milyen tüneteknél fordult először orvoshoz?

Amikor második napja voltam lázzal, erős köhögéssel és hidegrázással otthon, és már felkelni is alig tudtam. Kértem a háziorvosomat, hogy kezdje intézni, amit ilyenkor kell. Azt tanácsolta, nézzük meg, milyen lesz a harmadik nap. Megrendelte a tesztet, így még aznap körülbelül két óra várakozás után mentő jött értünk, és bevitt a Szent László Kórházba. Ez volt tehát március 27-én. A mentős pontatlan adatokat kapott, csak az egyikünkről tudott, de mindent elkövetett, hogy kiderítse, mi a rend, és 20-30 perc intézkedés után el is tudtunk indulni a kórházba.

Ott abszolút profizmust tapasztaltunk. Mindenki beöltözve, a kesztyűket folyamatosan cserélték. Nagyon gyors és szakszerű volt minden a Szent Lászlóban.

Milyen volt a kórházi lét? Kimehetett a szobából? Mennyire érződött a dolgozókon a stressz vagy éppen a felkészültség? Hogy tapasztalta, volt elég műszer, maszk, védőszemüveg?

Egyedül voltam a XI-es épület C szárnyán. Senki sem kapkodott, irtó kedvesek voltak mind az ápolók, mind az orvosok. Az látszott, hogy teljes a felszerelésük, igaz, annyit elmondtak, hogy egy műszakra két maszkot kapnak, de arra kérik őket, hogy csak egyet használjanak, ha lehet. Kiderült, hogy az ápolókat innen-onnan helyezték át, el is mondják, meg egymás között meg is beszélik, hogy ki honnan jött. A szobából kimenni nem volt szabad.

Milyen kezelést kapott?

Nem kellett lélegeztetőgépre tenni. Kaptam oxigént, ekkor már a 3. emeleten egy négyágyas szobában feküdtem másodmagammal. Kaptunk antibiotikumot, és azokat a gyógyszereket is, amelyekről Szlávik főorvos nyilatkozott. Három különböző gyógyszert reggelire, egy negyediket vacsorára, és 24 órában az oxigént.

Mi tartja az emberben ilyenkor a lelket?

Optimista, pozitív ember vagyok, és egészséges, sportolok. Nagyon jólesett, hogy több száz magyar és külföldi barátom aggódott értem a Facebookon. Annyira, hogy meg kellett kérjem őket, ne egyenként kelljen nekik válaszolnom, mert az fárasztó volt. Elfogadta mindenki, és ennek ellenére több százan üzentek.

Mikor kezdtek enyhülni a tünetei? Van-e még valamilyen panasza?

Ha jól emlékszem akkor úgy a bent létem hatodik vagy hetedik napján kezdett eltűnni a hőemelkedés, javulni az étvágyam és kezdett elszállni a gyengeség is. A köhögés is szépen mérséklődött az oxigén hatására. De mivel a tüdőgyulladás hallatszott és látszott is a röntgenen, azt javasolták, hogy maradjak még. 2-3 naponta vettek vért, amit ellenőriztek, és ugyanennyiszer vittek mellkasröntgenre is. Az orvosunkat napi 2-3-szor láttuk. Nagyon becsületesen ellenőrizte az állapotunkat.

Mi kellett ahhoz, hogy hazaengedjék?

A mellkasröntgennek ki kellett mutatnia a javuló tüdőgyulladást, amikor már nem igazán kell tartani az állapotjavulás megfordulásától. A vérképnek is olyannak kellett lennie, ami a gyulladás mértékének csökkenését, eltűnését mutatja. Én már 5-6 napja jól éreztem magam, de az eredmények akkor még nem azt mutatták, így bent tartottak még. Összesen 12 napot töltöttem kórházban.

Április 7-én hazamehetett. A felesége karanténban van még? Neki is újraindul most a 14 napos elzártság, de már önnel együtt?

A feleségemnél most vasárnap letelik a 14 nap. Nekem most kezdődött. Meglátjuk, mert erről nem szól a fáma, ezt az ÁNTSZ, a rendőrség és a városháza intézi.

A hazajutás flottul ment?

Az nagyon nem. Reggel megkérdezték, mivel mennék haza. Mire mondtam, hogy ha már mentővel jöttem, akkor azzal is mennék haza. Majd tízórányi várakozás után elhozattam az autómat a sógorommal, és azzal mentem haza, mert senki sem tudott semmit, hogy mikor jönnek értem.

Mi segítette át a nehéz pillanatokon?

A személyiségem, a családom, és a barátok támogatása. Piszok jó volt látni, hogy ugyan senki semmit nem tud erről a vírusról, de a dokik és ápolók sem pánikoltak, hanem becsülettel helytálltak. Ezúton is nagyrabecsülésem és hálám fejezem ki annak a 10-15 embernek, akivel kapcsolatba kerültünk bent. Le a kalappal előttük.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Gyöngyösi Bayernek: “A nyilas-kommunistákat nem nálam kell keresni, hanem saját magánál, kezdve a nagyapjával”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke kemény hangú nyílt levélben válaszolt Bayer Zsoltnak, a Fidesz 5-ös …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: