Otthon / Friss hírek / Nyilatkozatháború a minisztérium és a PDSZ között a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonya miatt – magyarhang.org

Nyilatkozatháború a minisztérium és a PDSZ között a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonya miatt – magyarhang.org

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), melyben elítélik, hogy a kormány a szakképzés pedagógusai után a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát is elvenni tervezi. Közben a területért felelős minisztérium azt állítja, az érintettek összességében nem kerülhetnek kedvezőtlenebb bérhelyzetbe, mint a jelenlegi.

Mint írják, a törvénytervezet benyújtása „annak a folyamatnak a része, mely kiszolgáltatottabbá tenné a magyar munkavállalókat, beterelve a köz szolgálatáért dolgozókat, a mindinkább munkavállaló-ellenes Munka törvénykönyve hatálya alá.”

„Húsvéti lelkület helyett a kormány az ünnep leple alatt támadja tovább a bérből és fizetésből élőket, mélységesen etikátlanul kihasználva nemcsak az ünnepet, de a válsághelyzetet is káros elképzelései megvalósításához.” – fogalmaz a PDSZ.

A szakszervezet szerint a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt) alóli kiszervezés nemcsak a kulturális területen dolgozókat hátrányosan érintő terv, hanem mindannyiunkat, akik közalkalmazottak vagyunk súlyosan veszélyeztet. „Mindannyian tudjuk, hogy a valódi cél nem az úgynevezett »rugalmas foglalkoztatás«, hanem a munkavállalók jogainak további csorbítása.” – zárul az érdekvédelmi szervezet közleménye.

A közlemény kísérőszövege azt is megjegyzi, hogy a PDSZ elnöke 2019. október 7-én levéllel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, ebben kérte, cáfolja meg azokat a híreszteléseket, hogy tervben van a Kjt. megszüntetése, illetve kivezetése. A szakszervezet levelére azóta sem kapott választ, ahogy írják, „nem véletlenül”. „Novemberben a szakképzés, most pedig a kulturális szféra munkavállalóit érte utol az az intézkedés amelytől tartottunk.”

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Nem lehet elég korán bevásárolni karácsonyra, év végére elszállhatnak az árak

Karácsonyig mindössze bő két hónap van hátra, ezért érdemes már most számolni az ünnepi kiadásokkal. …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: