Otthon / Friss hírek / Aggasztó adatok jönnek Németországból az új fertőzésekről – 444.hu

Aggasztó adatok jönnek Németországból az új fertőzésekről – 444.hu

Nagyon komoly viták kísérik Németországban a korlátozások feloldását. Április 20-a óta több lépésben enyhítették a járvány miatt elrendelt lezárásokat, utoljára múlt szerdán engedélyezték számos üzlet és vendéglátóipari egység megnyitását. A nyitásokat erősen szorgalmazták a tartományok vezetői, mert egyre komolyabbá vált a lakosság és vállalkozások elégedetlensége.

A nyitással párhuzamosan ugyanakkor felgyorsult a vírus terjedése. Az R0 értéket – vagyis azt, hogy egy fertőzött hány embert fertőz meg átlagosan – március közepén sikerült 1 alá szorítani Németországban. Ez azért fontos, mert ha az érték 1 felett van, akkor a vírusos esetek száma már exponenciálisan növekszik, amit nagyon nehéz kezelni.

Nos, az R0 értéke a múlt hétvégén 1,1 volt, hét hét után először 1 felett. Amikor szerdán bejelentették az enyhítéseket, akkor az érték csak 0,65 volt. 

Egyelőre nem bizonyítható, hogy a növekedés közvetlenül összefügg a legfrissebb enyhítésekkel, mert sok kutató arra figyelmeztet, hogy a most regisztrált fertőzöttek jó eséllyel a múlt hétvége előtt kapták el a vírust. Abban viszont már egyetért a legtöbb német szakértő, hogy az enyhítések tovább gyorsíthatják a járvány terjedését.

A korlátozások enyhítése után megtelt a müncheni Riemer Park.Fotó: FrankHoermann/SVEN SIMON/Picture-Alliance via AFP

A jelenlegi német szabályok szerint továbbra teljes zár alá vehetik azt a települést, ahol egy hét alatt legalább ötven új fertőzöttet regisztrálnak százezer lakosonként.

Miközben több német városban is a korlátozások teljes feloldását követelő tüntetést rendeztek a hétvégén, és hosszú idő óta először tele voltak a közterek emberekkel, sok politikus és szakértő aggódni kezdett, hogy az eddig példásan kezelt járvány most fog berobbanni. (GuardianReuters)

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Hiába a válság, 50 millió dollárt adunk az idei költségvetésünkből Kirgizisztánnak

A korábbi bejelentésnek megfelelően kormányhatározatban döntöttek a Magyar–Kirgiz Fejlesztési Alap létrehozásáról, derül ki a legfrissebb Magyar …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: