Otthon / Friss hírek / A magyar kormány csak a GDP 0,37 százalékát fordítja munkahelyvédelemre

A magyar kormány csak a GDP 0,37 százalékát fordítja munkahelyvédelemre

Az Európai Unió honlapjára feltöltött, Magyarország konvergencia programja 2020-2024 című dokumentumban szereplő költségvetési adatok nem azt a képet mutatják, amit itthon a kormányzati kampányok sugallnak.

A kiadvány “COVID-19 válság miatt hozott intézkedések és a költségvetési hatások előzetes értékelése 2020-2021” című táblázatában szereplő adatok szerint ugyanis

munkahelyvédelemre mindössze a GDP 0,37 százalékát fordítja a kormány.

Ebből 0,32% a 70 százalékos bérátvállalás (Kurzarbeit), 0,05% pedig a mérnöki dolgozók 40%-os bértámogatása.

Munkahelyteremtésre kicsit több, de így is mindössze 0,5 százalék jut, és tudjuk, hogy ennek egy része is a közmunkaprogramot, valamint a honvédség bővítését jelenti.

Konvergenciaprogram

A gazdaság újraindítására már többet, 1,37%-ot fordítanak, míg “vállalatok finanszírozására” 0,1%-ot.

Az adóintézkedések összesen a 2020-as költségvetés 0,76 százalékát teszik ki, azaz ennyit engednek el különböző formákban, hogy csökkentsék a terheket.

Járványügyi kiadásokra 1,26%, az egészségügyi dolgozók bruttó 500 ezer forintos jutalmára 0,15%, míg a GYED és GYES meghosszabbítására 0,02%-ot fordítanak.

A dokumentumban szereplő összegzés szerint

a járvány elleni és gazdaságvédelmi intézkedések összesen a GDP 4,55 százalékát teszik ki, miközben a különböző “forrásteremtő intézkedések”, azaz megszorítások 3,13 százalékosak.

Április elején Orbán Viktor miniszterelnök egy történelmi jelentőségű gazdaságvédelmi akciótervet hirdetett meg, amely a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át. A bejelentést követően egy ország várta a részleteket, de hiába: a szomszédos államokban is tapasztalható kormányzati aktivitás nálunk elmaradt, a hivatalos bevallásban pedig látható módon 18-20 százalék helyett csak 4,5 százalékot tüntettek fel.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: