Otthon / Friss hírek / Magyar kereskedőkhöz is jutott a szalmonellás lengyel csirkemájból – 24.hu

Magyar kereskedőkhöz is jutott a szalmonellás lengyel csirkemájból – 24.hu

De a magyar boltokba szerencsére már nem került ki, a Nébih időben lépett, jelenleg is zajlik az eljárás.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az európai uniós riasztási rendszeren (RASFF) keresztül kapott jelzést a fertőzött lengyel baromfiáruról, és azonnal megtette a szükséges intézkedéseket, írja a lap. A hatóságtól megtudták: a közelmúltban a litván hatóság tett RASFF-bejelentést, miszerint lengyel fagyasztott csirkecombban szalmonellát mutattak ki. A bejelentést kiterjesztették az ugyanattól a gyártótól származó fagyasztott csirkemájra is. Kiderült, hogy ez utóbbiból mintegy 800 kilogramm érkezett két magyar kereskedőhöz, a termékek esetében a hatósági intézkedés folyamatban van.

A hivatal tájékoztatása szerint az uniós riasztási rendszeren keresztül csak az idén eddig 112 bejelentést tettek a tagállamok lengyel eredetű baromfihús szalmonellafertőzöttsége miatt. Ezek közül Magyarország négy esetben volt érintett: három élelmiszer és egy állateledel alapanyagában mutatták ki a baktérium jelenlétét, a szükséges intézkedéseket minden alkalommal megtették a szakemberek.

A Nébih élelmiszerlánc-biztonsági laboratóriuma kockázatelemzésen alapuló monitoringvizsgálatokat is végez. Az elmúlt évben a Lengyelországból származó baromfitermékeket öt alkalommal tesztelték szalmonellafertőzöttségre. A vizsgálat mind az öt esetben negatív eredménnyel zárult.

A hivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy az európai uniós jogszabályok szerint a friss húsokban csak bizonyos szalmonellafajok jelenléte tiltott, míg más fajok megengedettek. Ezért is fontos a feldolgozás során a higiéniai szabályok betartása a háztartásokban – írja a Magyar Nemzet.

Kiemelt kép: illusztráció, Mohos Márton / 24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Orbán válasza a válságra: “Itt az ideje, hogy bevessük a Nemzeti Konzultációnak az eszközét!”

Amennyiben most gondosan válogatott káromkodások özöne tör fel belőled egészen mélyről, Orbán családfáját is verbálisan …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: