Otthon / Friss hírek / Nem csak a klímát, a ventilátorokat is betiltották a vendéglátóhelyeken – hvg.hu

Nem csak a klímát, a ventilátorokat is betiltották a vendéglátóhelyeken – hvg.hu

A járvány miatt. Csak olyan hűtő- és fűtőberendezések üzemeltethetők a vendégtérben, amelyek külső levegő beszívásával működnek, vagy UV-sterilizáló technológiával vannak felszerelve.

Egy május 16-án kelt kormányrendelet szerint a koronavírus-járvány miatt a magyarországi vendéglátó üzletekben „kizárólag a külső levegő beszívással rendelkező hűtő-fűtő berendezés használható”, míg a belső levegőkeringetésű berendezéseké tilos.

A nyilvánvalóan sokakat érintő tiltásról eddig nem igazán lehetett hallani semmit, ám a Magyar Nemzet pénteken új írással jelentkezett, amelyet a VGF&HKL nevű szaklap hétfői cikke alapján készítettek. A víz-, gáz- és fűtéstechnikával foglalkozó oldal megpróbálta megfejteni a nem teljesen egyértelmű rendelkezést.

A portál azt írja, hogy a legegyszerűbb légkezelő berendezés a szobai ventillátor, amely semmi mást nem csinál, mint a helyiség levegőjét mozgatja át, ezért a kormányrendelet alapján vendéglátó üzletekben ventilátorok nem használhatók.

A klímák esetében más a helyzet, mivel bonyolultabb eszközökről van szó.

“Magyarországon a legelterjedtebb légkondicionáló berendezések a split klímák. Ezek két részből, egy kültéri és egy beltéri egységből állnak, vagyis osztott rendszerűek. A kültéri és a beltéri egység légtechnikailag nincs kapcsolatban egymással. A beltéri egység tulajdonképpen a helyiség levegőjét keringteti át a készülék alumínium lamelláin, melynek következtében lehűti a levegőt. Hasonló elven működnek a fan-coilok is, csak ott a kültéri egység az első lépcsőben vizet hűt le, ez hűti le azután a belső levegőt ventilátorral szerelt radiátorokon keresztül”. A lap mindebből arra következtet, hogy vendéglátó üzletben ezek a készülékek sem használhatók.

Arról, hogy az osztott rendszerű klímák hozzájárulhatnak-e fertőzések, például a koronavírus terjesztéséhez, megoszlanak a vélemények. “Az viszont biztos, hogy mivel folyamatosan beszívják, illetve lehűtve kifújják a hűteni kívánt helyiség levegőjét, egyfajta folyamatos belső cirkulációt hoznak létre. Ebben a légáramban pedig a parányi vírusok aeroszol formában többször is megtehetik az utat a beltéri egységen keresztül, növelve a fertőzésveszélyt” – összegeznek a szakértők. A világsajtóban el is terjedt egy eset, amely szerint a légkondicionáló miatt lettek koronavírusosak egy kantoni étterem vendégei.

A kormányrendelet egyik alpontjában ugyanakkor két kivétel is szerepel, de azok a rendelet kihirdetését követő 15. napon lépnek csak hatályba. Ezek szerint a tilalom nem terjed ki

  • azokra a helyiségre, ahol a berendezés használata az ott tárolt nyersanyagok állagának a megóvása, vagy az ott működtetett eszközök zavartalan működtetése miatt elengedhetetlenül szükséges, és
  • az UV-sterilizáló technológiával ellátott berendezésre.

A szaklap arról is ír, hogy bár a rendelet kifejezetten a belső levegőt keringtető berendezések használatát tiltja, a vendéglátó üzletben a légcsatornázható, 100%-os külső beszívásos berendezés használata értelmezhető megengedett berendezésnek.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Jól megy a felcsúti gázszerelő sporthotelének

Az alcsúti arborétum mellett működő Puskás Ferenc Sport Hotelt üzemeltető cég csaknem 13 millió forintos …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: