Otthon / Friss hírek / Rizikós időszak előtt áll a hitelesek egy része – hvg.hu

Rizikós időszak előtt áll a hitelesek egy része – hvg.hu

Módosulhat a törlesztőrészlet a változó kamatozású hiteleknél, és nem feltétlenül az ügyfelek előnyére.

Két nagy táborra oszthatóak a magyarországi lakáshitelek: a kockázatosabb, változó kamatozásúakra, és a kiszámíthatóbb, több évre rögzített kamattal, ezáltal törlesztőrészlettel rendelkezőkre. Utóbbiak közül is azok mehetnek biztosra, akik a futamidő végéig fix kamatozást, törlesztést választottak. Jelenleg a változó kamatozásúak adják a hitelállomány közel felét, egészen pontosan 49 százalékát, számukra rizikósabb időszak következik, mivel a jövőben változhat a törlesztőrészlet – derül ki money.hu összeállításából.

Azok a hitelesek, akik kihasználják a koronavírus-járvány miatt március közepén életbe lépett hitelmoratóriumot, azoknak a mostani szabályok szerint december végéig nem kell törleszteniük. Utána azonban újra meg kell kezdeni a hitel visszafizetését. Az érintettek egy részénél, a fix kamatozású hiteleket választóknál, a törlesztőrészlet ugyanannyi marad és csak az eredeti futamidő lesz hosszabb. Azonban a változó kamatozású hiteleseknél, az adott hitel kamatát meghatározó bankközi kamatláb függvényében elképzelhető, hogy magasabb lesz a törlesztőrészlet, de még az is lehetséges, hogy csökkenni fog – hívták fel a figyelmet a money.hu szakértői.

Hozzátették azt is, hogy aki élt a moratórium lehetőségével, annak a moratórium alatt is változhat a törlesztőrészlete, ha a vonatkozó bankközi kamatláb is emelkedik vagy csökken.

Akik nem szeretnék ezt a kockázatot vállalni, azoknak érdemes a meglévő változó kamatozású hitelüket fix kamatozásúra váltani – írták a közleményben. “Valamennyi banknál megoldható ez a váltás, ám a feltételeket érdemes átnézni. Egyrészt azért, mert nem mindegyik változó kamatozású hitelt törlesztő adósnak érdemes lecserélnie a hitelét, másrészt a bankok ajánlatai között jelentősek a különbségek”.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Tibi atya elítélte Jakab Péter 4,4 milliós büntetését, és támogatna egy közösségi gyűjtést

Mint korábban már beszámoltunk róla, 4,4 millió forintra büntette Kövér László házelnök Jakab Pétert, a Jobbik elnök-frakcióvezetőjét …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: