Otthon / Friss hírek / Rizikós időszak előtt áll a hitelesek egy része – hvg.hu

Rizikós időszak előtt áll a hitelesek egy része – hvg.hu

Módosulhat a törlesztőrészlet a változó kamatozású hiteleknél, és nem feltétlenül az ügyfelek előnyére.

Két nagy táborra oszthatóak a magyarországi lakáshitelek: a kockázatosabb, változó kamatozásúakra, és a kiszámíthatóbb, több évre rögzített kamattal, ezáltal törlesztőrészlettel rendelkezőkre. Utóbbiak közül is azok mehetnek biztosra, akik a futamidő végéig fix kamatozást, törlesztést választottak. Jelenleg a változó kamatozásúak adják a hitelállomány közel felét, egészen pontosan 49 százalékát, számukra rizikósabb időszak következik, mivel a jövőben változhat a törlesztőrészlet – derül ki money.hu összeállításából.

Azok a hitelesek, akik kihasználják a koronavírus-járvány miatt március közepén életbe lépett hitelmoratóriumot, azoknak a mostani szabályok szerint december végéig nem kell törleszteniük. Utána azonban újra meg kell kezdeni a hitel visszafizetését. Az érintettek egy részénél, a fix kamatozású hiteleket választóknál, a törlesztőrészlet ugyanannyi marad és csak az eredeti futamidő lesz hosszabb. Azonban a változó kamatozású hiteleseknél, az adott hitel kamatát meghatározó bankközi kamatláb függvényében elképzelhető, hogy magasabb lesz a törlesztőrészlet, de még az is lehetséges, hogy csökkenni fog – hívták fel a figyelmet a money.hu szakértői.

Hozzátették azt is, hogy aki élt a moratórium lehetőségével, annak a moratórium alatt is változhat a törlesztőrészlete, ha a vonatkozó bankközi kamatláb is emelkedik vagy csökken.

Akik nem szeretnék ezt a kockázatot vállalni, azoknak érdemes a meglévő változó kamatozású hitelüket fix kamatozásúra váltani – írták a közleményben. “Valamennyi banknál megoldható ez a váltás, ám a feltételeket érdemes átnézni. Egyrészt azért, mert nem mindegyik változó kamatozású hitelt törlesztő adósnak érdemes lecserélnie a hitelét, másrészt a bankok ajánlatai között jelentősek a különbségek”.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A polgármester is tüntetett Siófokon a meteorológiai állomás mellé engedélyezett ötemeletes társasház megépítése ellen

A siófoki meteorológiai állomást féltve tartottak közös sajtótájékoztatót politikusok és civilek pénteken a Balaton-parti városban, …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: