Otthon / Egészségügy / Béremelés helyett törvényi röghöz kötés jön az egészségügyben – magyarhang.org

Béremelés helyett törvényi röghöz kötés jön az egészségügyben – magyarhang.org

Miközben a kormány a „magyarok” járvány elleni küzdelmének akadályozásáról beszél, ha bizonyos ügyekben a döntéshozói felelősséget meri firtatni a sajtó, egyre több jel utal arra, hogy a régiós összevetésben évek óta alulfizetett orvosok munkáját továbbra is csak a szavak szintjén, valamint a bruttó félmilliós egyszeri juttatással kívánja elismerni az állam. A 2021-es büdzsé tervezetében sincs nyoma a régóta fontolgatott bérrendezésnek. Ám a „gyorséttermi bérek” belátható időn belül valószínűleg mégsem fognak tömeges elvándorlást eredményezni, Magyarország kormánya ugyanis parancsuralmi eszközökkel marasztalja a közegészségügyben dolgozó szakembereket.

Az elmúlt hónapokban foganatosított, az orvosok munkavégzésének feltételeit több lépésben szigorító intézkedések olyan modell körvonalait rajzolják fel, amelyek demokratikus berendezkedésű országokban merőben szokatlannak számítanak. A hivatkozási alap mi más lenne, mint a járványhelyzet, ami – ha a Covid–19 mellett a kormány is úgy akarja – remélhetőleg nem tart örökké, de az idei évet már biztosan elviszi és valószínűleg jövőre is éreztetni fogja hatását a szervezeti működésben.

A veszélyhelyzet márciusi kihirdetésével az orvosoknak megtiltották, hogy elhagyják az országot mindaddig, amíg a járványhelyzet ezt indokolja. Emellett nincs módjuk arra sem, hogy felmondják közalkalmazotti munkaszerződéseiket. Időközben Kásler Miklós további korlátozó intézkedéseket is hozott, amelyek gyakorlatilag nullára redukálják az ágazaton belüli mobilitást és azon lehetőségek kihasználását, amelyekkel esetleg többletbevételre tehetnének szert az orvosok. A humánminiszter ugyanis arról rendelkezett, hogy a kórházak nem köthetnek új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társaságokkal, egyéni vállalkozókkal és magánszemélyekkel. A tilalom alól – egyéni elbírálás alapján – csak a kórházparancsnokok, illetve operatív törzs adhat mentességet.

Bár a május végén Semjén Zsolt által benyújtott javaslat a vészhelyzet megszüntetéséről és az ezalatt hozott rendkívüli intézkedések hatályon kívül helyezéséről szól, rögzíti azt is, hogy az egészségügyben gyakorlatilag korlátlan ideig fenntarthatóak a mostani viszonyok. Azaz a „betegellátás biztonsága érdekében” továbbra is önkényesen felfüggeszthet törvényeket a kormány. Ilyen jogszabály lehet az egészségügyi törvény is, amely limitálja a közalkalmazott orvosok elrendelhető és önként vállalt munkaidejét.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: